Košarka

ZVEZDA GLATKO IZGUBILA - I DOBILA GLAVOBOLJU ZBOG LOJDA! Crveno-beli lako pali u Istanbulu - Larkin se igrao!

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Košarkaši Anadolu Efesa su savladali Crvenu zvezdu u 22. kolu Evrolige 86:72.

Džordan Lojd
Izvor: MN Press

Košarkaši Crvene zvezde su odigrali loš meč u Istanulu i izgubila još jedan meč od Anadolu Efesa.

Meč je rezultatski bio rešen već u prvom poluvremenu kada je domaći tim uspeo da napravi ogromnu prednost od 21 poena.

ANADOLU EFES - CRVENA ZVEZDA 86:72 (29:13, 27:22, 19:17, 11:20)

Prvo poluvreme nije bilo samo rezultatski loše, već je Dejan Radonjić dobio još jednu brigu. U 17. minutu meča posle duela sa Sertačom Šanlijem iz igre je morao Džordan Lojd. Tek oporavljeni američki bek je izašao, Dobrić je umesto njega šutirao slobodna bacanja, a Radonjić nije vraćao najboljeg strelca tima u igru u drugom poluvremenu. Ipak, deluje da povreda nije ozbiljnije prirode, već da je Radonjić odlučio da ga odmori iz predostrožnosti.

Zvezda je povela u svom drugom napadu kada je Kori Volden dao trojku, rezultat je bio 2:3 i od tada je Efes apsolutno preuzeo konce meča u svoje ruke.

Uglavnom su bekovi Efesa već na startu nalazili vrlo laka rešenja - ili otvorene šuteve za tri ili lake pozicije za poentiranje ispod koša. Već posle četiri minuta domaćin je došao do dvocifrene prednosti koju nije ispuštao sve do kraja meča.

Iako Šejn Larkin nije počeo duel u petorci i ušao je u igru tek posle osam minuta, on je na kraju bio prvo ime ovog meča. Bio je jednostavno nezaustavljiv za svoje čuvare, pa iako su se njegovi prvi poeni čekali sve do 12. minuta na kraju je bio najefikasniji na meču.

Čim se "uključio" na meč uspeo je da odbije nalet Zvezde na početku drugog poluvremena. Posle trojke Dobrića za 29:19 Ataman je tražio tajmaut, a potom je Larkin "sasuo" dve trojke i opet "odlepio" svoj tim,

Još jedna enigma za igrače Zvezde bio je Sertač Šanli. Turski centrar koji inače ima epizodnu ulogu se sjajno postavljao, pa iako je promašio nekoliko šuteva za tri konstatno je bio otvoren ispod koša i na kraju je stigao do 12 poena, što je daleko iznad njegovog proseka.

Posle serije poena Šanlija i Larkina Zvezda je bila na -21 (46:25) na četiri minuta do poluvremena. Pozvao je tajmaut Dejan Radonjić, zaustavio nalet protivnika, ali nije mogao mnogo da učini.

Odmah posle tajmauta desila se povreda Lojda koja je dodatno destabilizovala tim. Ipak, do kraja poluvremena je razlika ostala 21 poen i u drugom delu igre nije bilo načina da se Zvezda vrati.

Po povratku na teren delovao je tim Dejana Radonjića bez energije, a na ovom meču su viđene neke neuobičajane rotacije. Džoni O'Brajant je posle dva nerezonska šuta izašao iz igre i nije se vraćao, pa je na kraju u statistiku upisao samo tri i po minuta igre. To je iskoristio Duop Rit, koji posle meča sa Mornarom gde nije igrao sada je za 18 minuta postigao 10 poena uz 6 skokova i bio je možda i jedina svetla tačka tima.

Poraz je mogoa biti i ubedljiviji da Ataman na kraju nije dao priliku mlađim igračima koji se nisu snašli, pa je Zvezda u jednom trenutku došla i na -12. Pobeda domaćina ipak nije dolazila u pitanje.

Osim Larkina sa 23 poena istakao se Micić sa 13 i Šanli sa 12. Kod Crvene zvezde Dobrić je imao 12, kao i Davidovac, a Rit 10.

EFES: Larkin 23, Boboa 11, Singlton 2, Doguš 2, Musa, Šanli 12, Moerman 7, Tunčer, Micić 13, Anderson, Danston 6, Simon 10

ZVEZDA: O'Brajant, Hol 9, Volden 5, Lojd 7, Davidovac 12, Lazić 6, Rit 10, Radanov, Dobrić 12, Jagodić-Kuridža 7, Noko 4, Kolom