Košarka

VUČEVIĆ SJAJAN U POBJEDI ORLANDA, DONČIĆ ZA ISTORIJU

Autor Gordana Bojanić

Vučević je za 43 minuta ubacio 28 poena, Luki Dončiću je u prošloj utakmici izmakao jubilarni 30. tripl-dabl, ali ne i ove večeri.

Izvor: Michael Reaves/Getty Images North America, Guliver

Sa 13 poena, 12 asistencija i 12 skokova Luka Dončić došao je do učinka koji u njegovim godinama nisu uspjeli da ostvare ni čuveni Medžik Džonson, Oskar Robertson ili Lebron Džejms. Štaviše, sva trojica zajedno imaju jedan tripl-dabl manje od slovenačkog reprezentativca ako se gleda učinak do 22. godine.

Do ovog sjajnog statističkog podatka mladi košarkaš došao je u 146 utakmica i samo je pomenuti Oskar Robertson brže stigao do 30 tripl-dablova u karijeri. Njemu je za tu brojku trebalo nevjerovatnih 75 utakmica.

Dončić, međutim, nije bio najefikasniji igrač svog tima. Ta čast pripala je Kristapsu Porzingisu, koji je ubacio 27 poena, uz 13 skokova i četiri asistencije. Imao je Litvanac sjajnih 80 odsto u šutu iz igre (12/15). Trej Burk je ubacio 22 poena, a Džalen Branson i Tim Hardavej Junior po 19. Bila je to dobra reakcija ovog drugog posle katastrofalnih 0/12 iz igre prije nekoliko dana u susretu sa Torontom. Sada je bio na mnogo boljih 6/13.

Na drugoj strani, Malkolm Brogdon je ubacio 26 poena, Domantas Sabonis jedan manje, ali uz 10 skokova, Dag Mekdermot 16, Eron Holidej 13...

Košarkaši Orlanda savladali su Minesotu 97:96 i prekinuli niz od šest poraza u NBA ligi.

"Magični" su i sinoć bili na pragu poraza - Minesota je vodila 96:94, a Džared Vanderblit 4,6 sekundi prije kraja imao dva slobodna bacanja da potvrdi pobjedu. Oba je promašio, na drugoj strani trojku je pogodio Entoni Kol i donio pobjedu svom timu.

Nikola Vučević je gotovo čitavo vrijeme proveo na parketu. Igrao je 43 minuta i ubacio 28 poena, uz osam skokova, četiri asistencije, dvije blokade i jednu ukradenu loptu. Evan Furnije imao je 24, a Eron Gordon i Entoni Kol po 13 poena.

Kod "vukova" 19 poena Dianđela Rasela.