Nova era crveno-belih

ŠTA SVE ČEKA DEJANA RADONJIĆA U ZVEZDI: Moraće odmah da "zasuče rukave", ima dosta posla!

Autor Adela Mulić Izvor mondo.rs

Bomba je odjeknula i dobro zatresla Mali Kalemegdan - Dejan Radonjić se vratio u Zvezdu. Iza njega su veliki uspesi, a pred njim je veliki posao.

Izvor: MN Press

Sve se u četvrtak dogodilo u manje od osam sati, posle kojih su navijači Zvezde sigurno teško zaspali.

Nedugo posle prve informacije da će se Dejan Radonjić vratiti u Zvezdu oglasio se klub i potvrdio da je Saša Obradović napustio crveno-bele. U brzom sledu događaja menadžer obojice trenera Miodrag Miško Ražnatović potvrdio je na Tviteru da je Zvezda ponovo dovela svog najtrofejnijeg trenera u istoriji. Onda se pred ponoć oglasio i Obradović, emotivnom porukom na društvenoj mreži, u kojoj je napisao za čim najviše žali.

Na taj način, crveno-beli su se rastali sa svojom igračkom legendom i ponovo sastali sa trenerskom, uz nadu da će posle burnog popodneva i večeri svanuti mirnije jutro na Malom Kalemegdanu.

Očekuje se da Radonjić (50) u petak tokom dana pošalje prvu poruku javnosti posle povratka u klub, a onda i da brzo zasuče rukave i da sa ekipom počne da ispravlja ono što ne valja. A čim je Obradović otišao, jasno je da problema nije malo.

Izvor: MN Press

Svoj drugi debi na klupi crveno-belih Radonjić će imati u nedelju protiv Igokee u Laktašima, gde je 2013. ostvario jedan od prvih uspeha u Zvezdi - plasman u Evroligu. Saša mu je u ABA ligi ostavio mirnu situaciju i ekipu koja trenutno ima najviše pobeda na Jadranu (9-1), ali polje na kojem su crveno-beli proklizavali bilo je u Evropi, gde su porazi u nizu ogolili šta ne valja i na čemu će stručni štab morati odmah da radi.

Borba za bolje rezultate i stabilniju igru biće logičan prioritet, a brzo će biti poznato i kakve će kadrovske promene pratiti dolazak trenera koji je prešao put od osporavanog do omiljenog među navijačima.

Radonjićev rastanak sa klubom 2017. označio je i kraj najuspešnijeg perioda u novijoj istoriji Zvezde. Sa njim na čelu ekipa je osvojila devet pehara, postala najdominantnija u regionu i izgradila kulturu pobeđivanja kakvu crveno-beli nisu imali decenijama. Od igrača koje je trenirao tu su Lazić, Simonović, Kuzmić, Dobrić, Simanić i Radanov.

Posle veoma dobrog starta sezone, "potpisivanje" Tejlora Ročestija i Džonija O'Brajanta u oktobru je definitivno poremetilo timsku hemiju i Zvezda sa njima nije bila tim kao u prvih nekoliko nedelja. Nezapaženi Ročesti je otišao posle isteka dvomesečnog ugovora, a ostaje da se vidi da li će Radonjić računati na O'Brajanta, krilnog centra koji ima nesporan talenat u napadu, ali i stil igre koji se ne uklapa u "košarku krvavih kolena", koja se podrazumevala kod autoritativnog Crnogorca.

Zvezda je nedeljama unazad vršila promene, pa je tako španski plejmejker Kino Kolom stigao da odigra samo jedan meč pod Obradovićevim vođstvom, a iščekuje se i rasplet situacije oko navodnog povratka Lendrija Noka. Centar koji letos nije dobio medicinske dozvole da zaigra za Zvezdu navodno bi ipak mogao da potpiše za crveno-bele nakon "zelenog svetla" koje je dobio u SAD, a rasplet te situacije takođe će brzo doći na dnevni red. Svakako posle novih detaljnih pregleda u Srbiji.

Na poziciji centra Radonjića je dočekao i Ognjen Kuzmić, koji je pod njegovim vođstvom postao jedan od najboljih "petica" u Evroligi, ali i Emanuel Teri, Amerikanac koji je takođe stigao tokom jeseni i koji takođe nije pokazao da bi uskoro mogao da pomogne ekipi koliko joj je potrebno. Obradović ga u Evroligi nije uvodio igru još od početka decembra, potom ga je skrajnuo i na "Jadranu" i bilo bi iznenađenje ako se njegov status naglo promeni kod Radonjića.

Sve navedeno je samo deo nepoznanica koje će Radonjić morati u hodu da otklanja dok sezona traje i ima ih još, jer su tu i statusi mladih igrača među kojima su neki debitovali još u njegovom prošlom mandatu (Simanić, Radanov).

Izvor: MN Press

Novog-starog trenera na treningu će sačekati 16 igrača, a u kancelariji kalendar koji najavljuje veliki broj mečeva u narednom periodu. U Evroligi je Zvezda propustila šansu da iskoristi nešto lakši raspored u decembru, pa će naredne sedmice igrati protiv Panatinaikosa (sreda), a u januaru protiv Fenerbahčea, Reala, Valensije, Barselone, Efesa...

Sa druge strane, u ABA ligi će početkom 2020. imati tri "vezana" domaćinstva protiv Zadra, Cibone i Borca i to će biti šansa da Zvezda protiv timova iz "donjeg doma" uhvati zalet za ono što dolazi za nekoliko sedmica - bitku za trofeje.