Košarka

LJUTI RIVALI 45. PUT OČI U OČI: Agresivna odbrana za brejk

Autor Ana Božović

Budućnost Voli u 9. kolu ABA lige gostuje Crvenoj zvezdi u Beogradu, biće to duel neporaženih ekipa s tim što plavi imaju tri meča manje

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Novi pakleni ritam za košarkaše Budućnost Volija u kojem će za deset dana odigrati pet mečeva kreće u nedjelju, a serija kreće iz Beograda. Od derbija koji je u posljednje vrijeme najveći u ABA ligi…

Budućnost Voli igra protiv Crvene zvezde u Beogradu u dvorani “Aleksandar Nikolić” (večeras, 18.00), prvi put nakon 13. oktobra prošle godine, u okviru devete runde.

U prvom duelu prošle sezone ”plavi“ su osvojili prijestonicu Srbije, u “Morači” je sve bilo spremno za drugi okršaj, ali do njega nije došlo, jer “crveno-bijeli“ nijesu doputovali u naš glavni grad pa je taj meč registrovan 20:0.

Međutim, sve je to sada prošlost, na redu je 45. duel crnogorskog I srpskog šampiona - jedinih neporaženih ekipa ove sezone u regionalnom takmičenju (Budućnost ima tri odložena meča).

“Zvezda je izuzetno kvalitetna ekipa, odlično pokrivena na svim pozicijama. Nemaju poraz, kao ni mi, igraju dobro u Evroligi, mi u Evrokupu. Čeka nas pravi derbi“, poručio je Melvin Edžim pred okršaj u Beogradu.

Iako je imala mnogo reprezentativaca, Budućnost je od srijede radila u kompletnom sastavu i period bez utakmica je dobro došao kako bi se ekipa oporavila i pripremila za paklen raspored. Ono što svakako raduje je da će “plavi“ konačno biti kompletni, jer su se Petar Popović i Vili Rid oporavili i biće u sastavu za sjutrašnji meč.

S druge strane, Zvezda je u četvrtak igrala zahtjevnu utakmicu protiv Makabija (poraz) u Tel Avivu u Evroligi.

“Sigurno nas čeka velika borba, a nadam se, kao i svi u timu, da ćemo ostati neporaženi i nakon ovog meča”.

U jednom momentu ekipa Saše Obradovića igrala je u izuzetnom ritmu, ali je povreda Lengstona Hola zakomplikovala situaciju. Doveden je Tejlor Ročesti, ali po informacijama koje stižu iz Beograda sa njim će saradnja biti raskinuta. Međutim, Džordan Lojd, Kori Volden, Emanuel Teri, uz dobro poznate domaće igrače zahtijevaju maksimalnu ozbiljnost tokom svih 40 minuta - naročito u odbrani.

“Znamo sve o Zvezdi. Radi se o čvrstom i jakom timu koji insistira na agresivnoj odbrani iz koje postižu lake poene iz tranzicije. Imaju veliki ofanzivni potencijal. Ali, i mi imamo čvrstinu koja je potrebna. Na njihovu agresivnost moramo da odgovorimo još agresivnijom igrom. To je recept za brejk u Beogradu”, jasan je kanadski košarkaš.

Crvena zvezda je maksimalna nakon osam odigranih kola, dok je Budućnost odigrala tri meča manje i slavila je na svih pet utakmica.

”Igramo u Beogradu u momentu koji je jako specifičan za nas, poslije svih dešavanja oko koronavirusa i sedam-osam dana bez zajedničkog treninga zbog reprezentativnih obaveza. Izgubili smo dosta vremena, u kojem smo trebali da budemo duže zajedno. Ipak, u mini ciklusu od tri dana napravili smo dobar posao pred dva važna meča za nas”, rekao je trener Petar Mijović, koji poštuje Zvezdu.

“Otvorili su dominantno sezonu u ABA ligi sa ubjedljivim pobjedama. Imaju ozbiljan kvalitet. Mi smo takođe pokazali da s pravom pretendujemo na sam vrh. U meč ulazimo sa respektom prema rivalu, ali i kvalitetu koji mi imamo. Očekujem dobar i intenzivan meč, taktički sa obje strane”, rekao je Mijović.

Crveno bijeli su do sada slavili na 23 meča, dok su plavi upisali 21 pobjedu u međusobnim duelima.

“Želimo prije svega da ovaj niz teškog rasporeda mečeva počnemo što boljom igrom protiv Crvene zvezde. Uspjeli smo ove sedmice da istreniramo zajedno nekoliko treninga, i koliko-toliko se spremimo za iskušenja u narednom periodu. U svakom slučaju, Zvezda igra u proteklih nekoliko godina najkvalitetniju košarku, i biće mnogo naporan meč za nas. Za takav se i pripremamo”, poručio je plejmejker Nikola Ivanović.

Tagovi