Košarka

Srbija pobedila Finsku i napravila važan korak ka Eurobasketu

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Posle dva vezana neočekivana poraza, od Gruzije u Beogradu i Švajcarske u Espou, reprezentacija Srbije je konačno došla do pobede u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

ALEKSA RADANOV kosarkas reprezentacije Srbije na utakmici FIBA Evropskog prvenstva U18 protiv Rusije u hali Mustafa Dagistanli, Samsun 17.12.2016. godine Foto: Marko Metlas Kosarka, Srbije, Evropsko prvenstvo U18, Rusija
Izvor: MN Press

Tim selektora Kokoškova je savladao Fince na gostujućem terenu 75:66 (17:7, 18:18, 20:20, 20:21) i tako napravila veliki korak ka plasmanu na Evropsko prvenstvo.

Naš tim je sjajno počeo meč i došao je do dvocifrene prednosti posle samo nekoliko minuta igre. U drugoj četvrtini su "orlovi" nastavili da igraju sjajnu odbranu i da dominiraju ispod koša, a posebno su se istakli centri Apić i Kravić. Uspeli su da potpuno kontrolišu reket i da skokovima u napadu daju šansu da se i neki lošiji napadi završe poenima. Tako su "orlovi" stigli i do prednosti od 17 poena, ali je onda Finska uspela da se vrati u meč.

Trojkom Sasua Salina u poslednjim momentima prvog poluvremena Finci su smanjili na -10 na poluvremenu, a Srbija u drugom poluvremena nikako nije uspevala da se "odlepi".

Edon Mahuni je ušao u formu u drugom delu igre i svojim prodorima je držao Finsku u igri, a u četvrtoj četvrtini naš protivnik je uspeo da se vrati u igru. Posle trojke centra Finske Madsena i prodora Valtonena u kontri Finci su uspeli da dođu do minusa od samo šest poena.

Onda je odgovornost preuzeo najbolji akter meča Danilo Anđušić, uspeo je da pogodi nekoliko šuteva i ipak uvede Srbiju u mirniji finiš meča.

U poslednjim momentima Avramović i Dangunbić su svojim poenima zadržali prednost Srbije i sada je naš tim na drugom mestu grupe E. Gruzija je prva sa pet pobeda i bez poraza, druga je Srbija sa dve pobede i tri poraza, dok Švajcarci i Finci imaju samo po jedan triumf u pet mečeva.

SRBIJA: Anđušuć 19, Avramović 17, Radanov 4, Simanić 4, Simonović 6, Apić 12, Dangubić 8, Pot 5, Kravić, Apić 12, Zagorac, Peno, Jeremić

FINSKA: Haf 9, Salin 10, Kantonen 2, Madsen 9, Mahuni 15, Koivisto, Nutinen 2, Valtonen 8, Lindbon, Alanen 2, Vilson 6, Dolenc 3

TABELA: Gruzija 5-0, Srbija 2-3, Finska 1-4, Švajcarska 1-4

RASPORED:

18. februar:

Gruzija - Srbija

Finska - Švajcarska

21. februar

Švajcarska - Srbija

Gruzija - Finska

Tagovi