Košarka

CRNA GORA KAO DA NIJE IGRALA: Karta za EP ispuštena, ali nije još sve izgubljeno

Autor Adela Mulić

Košarkaška reprezentacija Crne Gore izgubila od Velike Britanije 74:59 u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2020.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Pobjeda nad Njemačkom je otvorila vrata Evropskog prvenstva 2022. godine, ali košarkaška reprezentacija Crne Gore nije uspjela da iskoristi zicer.
“Crvenima“ je bio neophodan trijumf protiv - ne tako jake bez najvećih zvijezda - Velike Britanije koju smo u Podgorici savladali 81:74, ali je umjesto uspjeha stigao - neuspjeh.


Košarkaška selekcija Crne Gore je izgubila od Velike Britanije u francuskom gradu Po rezultatom 74:59 (28:19, 12:18, 15:9, 19:13), u okviru kvalifikacija za EURO 2022. koje će se igrati u Njemačkoj, Italiji, Gruziji i Češkoj. Poraz od Ostrvljana je neuspjeh jer se stvari trebaju nazvati pravim imenom, ali plasman na EP nije nemoguć.


Posljednje dvije utakmice u kvalifikacijama će biti odlučujuće - Crna Gora u Podgorici igra protiv Njemačke i Francuske, a Velika Britanija protiv iste te dvije selekcije. Britanci su bolji u međusobnom duelu od Crne Gore što može da bude važno na kraju kvalifikacija, ali još je mnogo kalkulacija je u igri.


A koliko su “crveni“ protiv Njemačke igrali na momente dobro, imali reakciju kada je bilo bitno, toliko protiv Britanaca nisu postojali. Želja i kvalitet su se vidjeli samo u drugom kvartalu nakon katastrofalnog prvog, dok je treća dionica bila prevaga – umjesto da napravimo prevagu, naši momci nisu uspjeli da izađu iz malih postignuvši samo devet poena.


A u četvrtoj nismo uspjeli ni da priđemo protivniku, tako da je bilo pitanje samo da li će naša selekcija izgubiti sa manje ili više od sedam razlike. A manje nisu mogli kad su Britanci u svakom segmentu igre bili bolji.


Najefikasniji u našem taboru su bili Marko Simonović sa 14 poena i Nemanja Đurišić sa 11 (sve dao u posljednjoj četvrtini), dok su Crnoj Gori definitivno nedostajali Džastin Kobs (devet poena) i Nikola Ivanović (sedam poena).