Košarka

NIKOLA IVANOVIĆ: Najbitniji prozor kvalifikacija

Autor Jovana Raičević

Košarkaška reprezentacija Crne Gore se smjestila u Po, gdje će u petak veče igrati protiv Njemačke, dok će u nedjelju odmjeriti snage sa Velikom Britanijom.

Izvor: MN Press

Dolazak na jug Francuske, smještaj, a onda i trening u popodnevnim satima. Košarkaši Crne Gore stigli su u grad Po koji će narednih sedam dana biti njihova baza i gdje će se odigrati kvalifikacioni “balon” za Evropsko prvenstvo.

Rezultatski, ovo bi mogao da bude najvažniji “prozor”, jer bi već sada mogla da se čekira viza za Eurobasket. Međutim, selektor Boško Radović i njegovi izabranici žele da na najbolji način iskoriste četiri dana koliko imaju do meča sa Njemačkom koji se igra u petak od 21.00 sat.

Kada pogledamo, ovo je najbitniji ‘prozor’ kvalifikacija. A, situacija je kao i uvijek ista, period od sedam dana da se pruži sve od sebe. Mečeve ne razdvajamo po važnosti, svakom pristupamo da pružimo sve od sebe”, jasno je poručio Nikola Ivanović.

Upravo će od plejmejkera Budućnost Volija dosta toga zavisiti. I kada se pogleda kako popularni Džoni igra od početka sezone, to je i očekivano.

Iako je kao jedan od domaćina već na šampionatu Starog kontinenta njemačke selekcija pokazala je da u ovim kvalifikacijama neće biti samo tu da popuni broj.

Njemačka je pobijedila Francusku i jeste kvalitetna ekipa. Ima igrače koji su igrali Evroligu. Ipak, mislim da u oba meča imamo šansu”, nema dilemu Ivanović.

Iza većine od 14 igrača koji su doputovali u Po je naporna nedjelja, a najnapornija svakako za članove crnogorskog šampiona koji su odigrali tri meča u pet dana. I to nakon izlaska iz pauze zbog korona virusa.

Ono što je bitno je da se svaki dan iskoristi na pravi način. Nekad je to možda i više odmora nego treninga, nekad suprotno, nekad više teretane... Period za nama jeste bio naporan, za nas iz Budućnosti bile su tri utakmice u periodu od pet dana, zaista teško je bilo. Međutim, već u Pou možemo da se vratimo na pravi put. Da vratimo dobar osjećaj koji imamo u tijelu i u fokusu i već u petak možemo biti na najboljem nivou”, ističe 26-godišnji organizator igre.

Za razliku od nekih prethodnih kvalifikacionih prozora, u ovom neće biti previše putovanja, mijenjanja aviona...

Nije bilo svakakvih putešestvija, imali smo direktan let... Cijela četiri dana prije meča smo u Francuskoj i možemo definitivno da se aklimatizujemo, fokusiramo i odradimo posao kako treba”, poentirao je Nikola Ivanović.

Dakle, naša selekcija u petak igra protiv Njemačke, a u nedjelju protiv Velike Britanije - dvije pobjede nas vode na Eurobasket, polovičan skor nam ostavlja realnu nadu, dok oba poraza praktično zatvaraju vrata Evropskog prvenstva.