Košarka

Trebao je da bude SPEKTAKL, ali sve polako gubi smisao: MORNARI I PLAVI OČI U OČI PRVI PUT U EVROPI

Autor Gordana Bojanić

Košarkaški Mornara i Budućnost Volija će odmjeriti snage u 5. kolu grupe B Evrokupa u praznoj Topolici od 19.00 časova

Izvor: MONDO/Mladen Stojović

Prvi crnogorski derbi u evropskim takmičenjima!

Mornar u 5. kolu grupe B Evrokupa dočekuje Budućnost Voli od 19.00 časovao u praznoj “Topolici”. To je trebao da bude spektakl. Sa navijačima bi bio sigurno, ali i bez navijača okršaj Barana i Podgoričana bi privukao ogromnu pažnju.

Ali, virus korona je sve pokvario!

“Mornari” imaju četiri igrača koja su pozitivna na COVID-19, “plavi” nemaju nijednog, a to je svakako uticati na derbi. Na Mornar već utiče…

Prije samo desetak dana izabranici Mihaila Pavićevića su letjeli su na terenu, ali su problemi krenuli pred gostovanje Crvenoj zvezdi u ABA ligi, nastavili se u Parizu protiv Bulonja, dok je duel sa Borcem u Čačku pomjeren zbog pozitivnih slučajeva.

U ovom trenutku mi nije lako da govorim o košarci. Nažalost, situacija je da ne kažem alarmantna, ali nije dobra uopšte. Kao trener, ne mogu da razmišljam o pripremi utakmice, nego brojim koliko igrača imam na treningu i ko će sljedeći biti pozitivan”, rekao je Pavićević, koji je u roster uvrstio juniora Balšu Živanovića.

Mornar će dakle sigurno igrati bez četvorice igrača koja su veoma bitna u rotaciji. Ostali su trenirali, ali glavni problem će da bude da se “namjesti glava” za derbi. Kako treneru, tako I igračima.

Iskreno, sve ovo pomalo gubi smisao. Jer, pitanje je za šta se igra. Za publiku ne, jer je nema. Bojim se da će na kraju najbolja ekipa biti ona koja bude imala sreće sa koronom. Nije ovo kritika, svi smo željeli da igramo. Ali, kada se sretnete sa situacijom u kojoj se neki članovi bore za život, svaka priča o košarci je... besmislena” bio je na ivici suza Pavićević.

S obzirom na sve okolnosti, na odlične igre Budućnosti u proteklom periodu jasno je ko je favorit.

Do prije sedam dana i mi smo izgledali odlično i bio sam ponosan zbog igara. Za sada smo bez četvorice, nadamo se da će se na tome završiti, da ćemo se vratiti normalnom radu. ali... To “ali” je veoma naglašeno”, jasan je Pavićević.

Bez obzira na oslabljeni Mornar, “plavi” u lučki grad putuju oprezni. Jer, “ponos Bara” ima mnogo kvalitetnih igrača..

Čeka nas derbi koji odavno prevazilazi okvire crnogorskog. Obje ekipe svojim kvalitetom su na ozbiljnom nivou, i u Evrokupu i ABA ligi. Kao i uvijek, očekujem tešku i zahtjevnu utakmicu sa neizvjesnim krajem”, rekao je Petar Mijović, trener crnogorskog šampiona.

I sada će na posebnom ispitu biti - plava odbrana. Nije ona u nekoliko prethodnih mečeva bila na nivou, ali će u “Topolici” morati da bude.

Mornar je ekipa, kao što svi dobro znamo, sa jasno profilisanim sistemom igre. Napadački orjentisan, sa velikim individualnim kvalitetnom, jako mnogo setova, raznim specijalima koji su napravljeni da dođe do izražaja kvalitet spoljnih igrača”, jasan je Mijović.

Za razliku od prethodna dva meča protiv Ulma i FMP-a, rotacija će biti malo veća. Luka Mitrović koji je sjedio na klupi protiv “pantera” će sigurno dobiti minutažu u crnogorskom derbiju, dok najnovije pojačanje Amadeo dela Vale nema pravo nastupa u prvoj fazi Evrokupa, jer je igrao za Gran Kanariju.