Košarka

EVROLIGA, KONAČNO: Sve se menja, ali jedno ne - Srbi se i dalje bore za vrh!

Autor Mladen Šolak Izvor mondo.rs

Posle nikad dužeg čekanja, napokon počinje sezona najjačeg evropskog takmičenja. Mimo Crvene zvezde, Srbija ima 10 predstavnika - i većina će biti u trci za visok plasman.

Izvor: MN Press, Marko Metlas/Getty Images, Tolga Adanali/Getty Images

Prošla sezona, kao i kompletna 2020, naučila nas je da je nažalost sve moguće.

Prekinute, pa uglavnom otkazane takmičarske godine zbog korone uzdrmale su sport širom sveta. Suočena sa takvom situacijom, Evroliga je u maju prelomila, prekinula čekanje i svirala kraj.

Kovid-19 je razorio sezonu onda kada je trebalo da bude najzanimljivije – šest kola pre kraja ligaškog dela. Efes je atraktivnom košarkom trebalo krene ka tituli, Real i Pešićeva Barsa bili su izjednačeni na drugom mestu, Makabi i Himki delovali su ozbiljnije nego godinama unazad, a Željko Obradović je sa Fenerbahčeom nekako ušao među Top 8, sa ambicijom da u finišu ispravi sve propuste i poraze.

Međutim, tada je sve stalo i posle par meseci vaganja klubovi i takmičenje su "prelomili" da se sezona ponovi sa istim učesnicima. Među njima u "reprizu" ulazi i Crvena zvezda, koja je pred prekid bila na dve pobede ispod Top 8 crte.

O Zvezdinom letu čitaćete na MONDU, kao i u najavi našeg kolumniste Miloša Jovanovića, a sada se osvrnimo na ono što je uradilo preostalih 15 evroligaša tokom jako dugih i komplikovanih sedam meseci.

O tome šta je bilo tokom proleća sve je ispričano i nadamo se da se neće ponoviti. Od ovog četvrtka vreme je za novu priču, najavljenu i remiksovanom verzijom himne Evrolige. 

Ni "Devotion" više ne zvuči isto. Poslušajte.

Evroliga
Izvor: Youtube/Euroleague Basketball

Umesto Obradovića - Kokoškov

Izvor: MN Press, YouTube/FBTV

Najveći evropski trener Željko Obradović (60) posle sedam godina napustio je Fenerbahče i uzeo godinu odmora, kao i kada je odlazio iz Panatinaikosa. Na njegovo mesto seo je Igor Kokoškov (48), selektor Srbije i "Žocov" učenik iz reprezentacije. Posle 20 godina napustio je NBA, rekonstruisao tim u gradu u kojem je sa Slovenijom postao prvak Evrope i rastao se sa nekoliko Obradovićevih nosilaca – Nikolom Kalinićem (Valensija), Luiđijem Datomeom (Armani), Kostasom Slukasom (Olimpijakos).

Sa druge strane, u "Ulker sports" arenu došli su plejmejker Zvezde Lorenzo Braun, krilni centar i kapiten Bajerna Danilo Bartel, "trojka" Žalgirisa Edgaras Ulanovas, kanadski "svingmen" Dišon Pjer iz Sasarija i nekadašnji turski talenat Kenan Sipahi posle dobre sezone u Betisu. Da li će Fener uspeti da održi kontinuitet uspeha? Neće biti lako.

Umesto Pešića - Jasikevičijus

Izvor: MN Press

Velike vesti stigle su ovog leta i iz Španije, gde je Svetislav Pešić (71) posle dve i po godine napustio Barselonu, samo dan posle dramatičnog poraza u finalu tamošnjeg plej-ofa. Njegovo mesto zauzeo je Šarunas Jasikevičijus (44), legendarni "plej" koji je za četiri godine u Žalgirisu radio sjajne stvari, pokazao da je sjajan trener i odveo Litvance na Fajnal-for u Beogradu.

Katalonski tim se nije drastično promenio, ali jeste dodatno ojačan dolaskom jednog od najboljih evropskih igrača, plejmejkera Panatinaikosa Nika Kalatesa. Uz njega na "kecu", lider ekipe je ostao Nikola Mirotić (i potpisao novi ugovor), a u Barseloni veruju da će taj tandem uz postojeće snage (Ertel, Kjurik, Higins, Abrines, Hanga, Dejvis, Oriola...) biti u stanju da ostvari najviši cilj. Veliki je novac uložen u to.

Real Madrid, drugi i godinama unazad uspešniji španski velikan, tradicionalno je ostao dosledan postojećem timu. "Kraljevski" klub je ovog leta doveo napravio najskuplji transfer, jer je iz Valensije za milion i po evra doveo krilo Alberta Abaldea (24, 202) i očekuje se da momak iz Korunje za taj novac narednih sezona bude nosilac Madriđana. U trenutku prekida sezone "kraljevići" su imali sedam uzastopnih pobeda i sigurno će imati kvalitet da nastave gde su stali. I da, Felipe Rejes (40) još igra.

/Nastavite čitanje teksta klikom na strelicu/

Vasa odložio NBA, Milutinov u CSKA, Micov ne mrda

Izvor: MN Press

Prošle sezone Efes je bio daleko najbolji i najatraktivniji tim takmičenja i u novoj se oslanja na isti sastav. Vasilije Micić (26) odložio je selidbu u NBA ligu za još godinu i sa Šejnom Larkinom i istim saigračima pokušaće da uradi ono što nije prošle – da osvoji titulu prvaka Evrope.

Severnije od Istanbula, u Moskvi, CSKA je kao i dalje aktuelni šampion "sklapao kockice" počev od dovođenja srpskog centra Nikole Milutinova (25) iz Olimpijakosa. Zajedno sa njim, u glavni grad Rusije došao je i najbolji igrač šampiona Španije Tornike Šengelija (28) i oni će biti nova snaga "armejaca" posle odlaska kapitena Kajla Hajnsa u Armani. Trener Dimitris Itudis i dalje će računati na proverene, Majka Džejmsa, Danijela Heketa, Daruna Hilijarda, Janisa Strelnijeksa... Sa Srbinom i Gruzijcem, CSKA je dobio dodatnu energiju.

Kao što smo naveli, Hajns je otišao iz CSKA u Armani i u Milanu ojačao tim koji je trpeo najzvučnije promene. Legendarni Etore Mesina doveo je u Olimpiju i Datomea iz Fenera i Malkolma Dilejnija posle mučne epizode u Barsi, a uz njih su došli i Kevin Panter iz Zvezde, Zek Ledej iz Žalgirisa i Šavon Šilds iz Baskonije. Srpski veteran Vladimir Micov (35) i dalje je važan deo tima, kao i plejmejker starosedelac Serhio Rodrigez (34). Plej-of je svakako minimalni cilj Italijana.

Nedović u zelenom, Aleksej (zasad) u crveno-belom

Izvor: YouTube/tricko2/EuroLeague

Panatinaikos je i ovog leta krenuo ispočetka, a Dimitris Janakopulos je najavio da će prodati klub za 25 miliona evra. Američka legenda Rik Pitino otišao je još pre zvanične odluke o kraju prošle sezone, ekipu je preuzeo pomoćnik Jorgos Vovoras, a jedno od najzvučnijih pojačanja je bio dolazak srpskog internacionalca Nemanje Nedovića (29) iz Armanija.  Uz njega su stigla još dva strelca, Pjer Džekson (ex Cedevita, Makabi) i Markus Foster iz Hapoel Holona, kao i provereni defanzivac Hauard Sent Ros iz CSKA, krilni centar Tenerifa Eron Vajt, centar Zek August iz Galatasaraja. Jasno je da PAO uvek stremi ka vrhu.

Na drugoj strani Atine, u Pireju, Olimpijakos je doveo praktično novu petorku. Uz povratak trostrukog šampiona Evrope Kostasa Slukasa, među crveno-bele došli su Čarls Dženkins iz Zvezde, trojkaš Eron Herison iz Galatasaraja, krilni centar Žan Šarl Livio iz Asvela i centar Budućnosti Hasan Martin. Pod vođstvom trenera Jorgosa Barcokasa biće to novi start šampiona Evrope iz 2012. i 2013. godine, a "večni" tandem Vasilis Spanulis – Jorgos Printezis je i dalje u Dvorani mira i prijateljstva. Takođe, tu je za sada i veliki srpski talenat Aleksej Pokuševski (18, 214), koji je prošle sezone nagovestio velike stvari.

U svakom slučaju, vreme mladog Novosađanina tek dolazi - ili u Evroligi ili u NBA ligi, gde je prijavljen za predstojeći draft u novembru, na kojem mu predviđaju visok izbor.

Jović povređen, Lučić vođa i kod Trinkijerija

Izvor: MN Press

Himki je prošle sezone dočekao kraj u grupi "Top 8" timova i u godini pred nama ponovo će "juriti" doigravanje posle tri godine. U Podmoskovlju i dalje možemo očekivati šuterske večeri Alekseja Šveda, a srpski plejmejker Stefan Jović (29) počeće svoju drugu sezonu u Himkiju za oko dva meseca, kada se oporavi od nezgodne povrede ligamenta zgloba. Pored neizbežnih Švedovih solaža, trener Rimas Kurtinaitis moraće da nađe prostora u napadu za još jednog sjajnog napadača, Erika Mekaluma. Iz Reala se vratio centar Džordan Miki, a pod košem će biti i Greg Monro iz Bajerna. Iskustvo nam govori da Himki često osciluje od sjaja do očaja, a zaista snažan "roster" mogao bi da to promeni.

Nezahvalnije je iznositi prognoze za Bajern, gde je ovog leta stigao Andrea Trinkijeri posle odlične sezone u Partizanu. Italijanski stručnjak je nasledio ekipu koja je prošla jako tešku godinu i promene trenera, a ovog leta je ojačao dovođenjem nekoliko evroligaških igrača. To su krilni centar Malkolm Tomas (Fenerbahče), bek Vejd Boldvin (Olimpijakos) i centar Džejlen Rejnolds (Makabi), uz "četvorku" Darušafake Džuana Džonsona. Srpsko krilo Vladimir Lučić (31) jedan je od malobrojnih starosedelaca, uz Paula Zipsera i centra Leona Radoševića. I svakako će ponovo biti vođa ekipe.

Srpski tandem Valensije, Kalinić - Marinković

Izvor: MN Press, YouTube/Valencia Basket

Pet godina je Nikola Kalinić (28) radio sa Željkom Obradovićem i posle osvojene Evrolige i još osam trofeja promenio zemlju, prihvativši poziv Valensije. Ambiciozni klub iz čuvene hale "Fonteta" doveo je iz Fenera i krilnog centra Derika Vilijamsa, iz Albe šutera Martina Hermansona, a iz Reala (Huventuda) takođe poznatog strelca Klemena Prepeliča. Imena pojačanja dovoljno govore o planu ekipe Đaumea Ponsernaua, u kojoj će drugu sezonu igrati Vanja Marinković (23), iskusniji za debitantsku godinu u najjačem takmičenju.

Preostali, četvrti španski tim je Baskonija, koja je upravo u Valensijinoj dvorani krajem juna postala prvak ACB lige. Duško Ivanović doneo je baskijskom klubu prvu titulu u 10 godina, rastao se potom sa Metom Dženingom, Šengelijom (CSKA), Šildsom (Armani), Garinom (Žalgiris), Grejndžerom (Alba) i sa još nekoliko igrača šampionskog sastava. Sa druge strane, došli su bek Albe Rokas Gidraitis, "četvorka" Efesa Piters, centar Asvela Džekiri... I Ivanović je garant da će sve biti "pod konac".

Bar na početku sezone, treneri će biti u prvom planu i u Asvelu i u Zenitu. Francuskog evroligaša preuzeo je Ti-Džej Parker, rođeni brat vlasnika kluba Tonija Parkera, a najzvučnije pojačanje Vilerbana je bivši plej Majamija i Budućnosti, Noris Kol.

Poput Parkera, u centru pažnje biće i novi trener Žalgirisa, Martin Šiler. Stigao je u klub iz razvojnog tima Jute, gde je bio trener sezone 2019/20, ali mnogi su sa velikiom skepsom ispratili njegovo imenovanje. Austrijanac će imati težak teret na leđima posle Šarasovih sjajnih sezona, kao i novi tim. Pročitali ste već gde su otišli Ledej i Ulanovas, Džok Lendejl pokušava da nađe NBA tim, a za to vreme je ekipu pojačao još jedan bivši centar Partizana, Žofri Lovernj.

Na startu sezone neće biti navijača, ali će izvesno biti vatrometa u Tel Avivu, gde će se odmah sresti "ran end gan" specijalisti, Makabi i Alba. Oba tima ulaze u sezonu sa istim trenerima (Janisom Sferopulosom i Aitom Renesesom) i sa novim snagama. "Ponos Izraela" se rastao sa sjajnim Denijem Avdijom, pa vratio hrvatski tandem iz NBA lige, Ante Žižić – Dragan Bender i uz to doveo novog plejmejkera Krisa Džounsa iz Burse. Sa druge strane, nemački šampion je dobio i kvalitet i iskustvo u Grejndžeru i Maodu Lou (Bajern), a legendarni Aito je dobio još materijala za oblikovanje u bivšem krilu Olimpije Simoneu Fontekiju (25).

Takođe, atraktivno bi na startu moglo da bude i u Istanbulu, gde će moćni Efes dočekati "osveženi" Zenit. Ruski tim je dobio važna pojačanja u plejmejkeru Kevinu Pengosu iz Barselone, centru Armanija Arturasu Gudaitisu i šuteru Crvene zvezde Biliju Beronu. Kao i prošle sezone, i momci iz Sankt Peterburga sigurno će biti u stanju da "zakuvaju", a videćemo da li u svlačionici imaju materijal za nešto više.

Sedam meseci bez Evrolige i najbolje evropske košarke je bilo predugo. Vreme je za novi početak, upoznavanje sa timovima i sezonu za koju niko ne može da garantuje kako će da izgleda.

Jedno je sigurno, sudija Luiđi Lamonika podbaciće loptu u četvrtak u 19.30 u "Sinan Erdemu", a Efes ili Zenit daće prvi koš u novoj sezoni. Posle toga, nadamo se najboljem.

Samo neka se igra!

U četvrtak

Efes - Zenit 19.30
Olimpijakos - Žalgiris 20
Makabi - Alba 20.05
Barselona - CSKA 21
Valensija - Asvel 21

U petak

Himki - PAO 19
Fenerbahče - Zvezda 19.45
Bajern - Armani 20.30
Baskonija - Real 21.


Tagovi