Košarka

BIĆE ZABAVNO, ALI I NERVOZNO: Budućnost napada pobjedu protiv Breše

Autor Ana Božović

Budućnost Voli večeras dočekuje Brešu u praznoj Morači (19.00), tako će “plavi” otvoriti 14. sezonu u Evrokupu

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Bio je to deveti mart, 21. kolo ABA lige. Tada, niko nije ni sumnjao šta će se sve izdešavati, već su svima misli bile uprte ka plej-ofu i pripremi za bitke koje uvijek donose vatru. Međutim, otada potpuni “lokdaun”.

Pandemija korona virusa odradila je svoje, sve je prekinuto i dvorane širom Starog kontinenta su bile prazne. Sve do danas, jer čekanju je došao kraj, vraća se najjača evropska košarka.

A, čast da otvori novu sezonu imaju košarkaši Budućnost Volija. Prvi put od pomenutog 9. marta "plavi" će odigrati zvaničnu utakmicu. Četa Petra Mijovića će večeras (19.00) u praznoj "Morači" dočekati Brešu na otvaranju nove sezone Evrokupa - 14. u klupskoj istoriji.

Svaki novi početak je specifičan, a ovaj će biti naročito. Jer, odavno crnogorski šampion nije ovoliko dugo bio bez zvaničnog meča, odavno nije odradio pripremni period sa samo dvije kvalitetne provjere kakve su potrebne za ovaj nivo. Međutim, Mijović i njegovi izabranici pakleno su radili tokom pripremnog perioda i sigurno da je i njima dosta treninga.

A, rival na startu je izuzetno zahtjevan. Ekipa koja je prošle godine bila u samom vrhu italijanskog šampionata, koja je igrala Top 16 fazu Evrokupa i koja ima iste ciljeve i ove sezone. Biće ovo prvi međusobni duel ove dvije ekipe.

Poslije dugo vremena i velike pauze konačno nas čeka zvanični meč na međunarodnoj sceni”, rekao je Mijović.

Tim iz Lombardije je ostao bez nekih važnih igrača iz prošle sezone, ali se i pojačao. Dru Kroford je stigao iz Armanija, Keni Čeri iz Nantera, Tajler Kalinoski, Kristijan Barns, dobro poznati Dušan Ristić koji je blistao u dresu Astane, te Ti Džej Klajn. Breša je u nedjelju izgubila nakon produžetka od Varezea, a u naš glavni grad doputovala je sinoć.

"Breša zaslužuje maksimalni respekt. Prošle sezone su imali zapažen nastup u šampionatu Italije. Do momenta prekida bili su odmah iza Virtusa. Ekipa je građena da i ove sezone napadne prolaz u Top 16 fazu i kroz Italiju bude u samom vrhu", dodao je Mijović.

Sjajni stručnjak i pored malog broja jakih provjera može biti zadovoljan učinjenim u pripremnom periodu. Budućnost je dva puta slavila protiv Studentskog centra u Podgorici, na turneji u Sloveniji upisala je pobjede protiv Triglava, Podčetrteka i Cedevite Olimpije, dok je u generalnoj probi u “Morači” bila bolja od Mornara.

"Zadovoljni smo načinom kojim smo radili u trenažnom dijelu. Mornar i Cedevita Olimpija su bile jedine prave provjere kroz koje smo mogli da dobijemo određene odgovore", dodao je Mijović.

Da situacija sa virusom COVID-19 dozvoljava prisustvo publike, podgorička dvorana bi bila sigurno ispunjena do posljednjeg mjesta, jer su se navijači uželjeli “magične igre pod obručima”.

"Biće ovo specifična utakmica po mnogo čemu. Dolazi poslije duge pauze, bez publike, što nas u određenom dijelu limitira kao domaćina. Čeka nas ozbiljan i zahtjevan protivnik. Moraćemo da budemo na maksimalnom nivou ukoliko želimo, a želimo da pobijedimo i Evrokup otvorimo pobjedom", poentirao je Petar Mijović.

A, momak od kojeg se očekuje da od starta pokaže da će biti jedan od ključnih igrača u rosteru Budućnosti će biti – Melvin Edžim kojem će ovo biti peta sezona u drugom po jačini evropskom takmičenju.

"Moramo se fokusirati na nas. Da nastavimo da brinemo prije svega o onome što mi činimo na terenu. Vjerujem da smo imali vrlo dobru predsezonu, treninge i mečeve. Ipak sada kreće ono glavno, želimo da otvorimo sezonu na pravi način – pobjedom", rekao je Edžim.

"Vjerujem da ćemo svi biti pomalo uzbuđeni, biće i nervoze, jer je prošlo dosta vremena od posljednje zvanične utakmice. Ali, mislim da će biti zabavno, iako će biti drugačije bez navijača".

Budućnost je u Evrokupu odigrala 144 utakmice do sada, upisala je 58 pobjeda i 86 poraza.

Tagovi