"Partizan je evropska košarka"

PARTIZAN JE KAO REAL, A PRIČALI MI DA SAM LUD: Trinkijeri neće zaboraviti crno-bele

Autor Mladen Šolak Izvor mondo.rs

"Bilo je nezaboravno i prelepo", rekao je italijanski stručnjak o svom boravku u Srbiji. Govorio je i o rastanku.

Izvor: MN Press

Za mnoge iznenadno, Andrea Trinkijeri (52) napustio je minulog proleća Partizan i vratio se u Nemačku, gde je preuzeo Bajern.

Italijanski stručnjak koji je sa ekipom prošle sezone beležio sjajne rezultate nije se oglašavao od tada, a u danu za medije svog novog kluba govorio je i o crno-belima veoma lepim rečima.

"Boravak u Partizanu bilo je jedno od najvažnijih iskustava u mojoj sportskoj karijeri", rekao je on u intervjuu za portal "Trend basket".

Trinkijeri je sa crno-belima osvajao Kup Radivoja Koraća i osvrnuo se na period kada je pretprošle godine prihvatio poziv da dođe u Humsku.

"Bio je to jedan od mojih najkontroverznijih izbora, ali isto tako jedan od najuspešnijih. Bilo je to senzacionalno iskustvo. Došao sam u klub koji je bio u teškoj situaciji. Sa mnogo rada i uz podršku navijača i njihovu bezuslovnu ljubav prema timu, ostvarivali smo planirano. Sada je to ozbiljan klub sa jakim igračima koji su napredovali tokom poslednih godinu i po, koliko smo bili zajedno. Partizan je uzeo ozbiljna obeštećenja u tom periodu za neke igrače, Marinkovića, Lendejla, osvojili smo tri trofeja i klub je bio spreman za mnogo više od toga", rekao je Trinkijeri.

Pod Italijanovim vođstvom, crno-beli su prošle sezone osvojili Kup i bili najuspešniji u ABA ligi i Evrokupu do prekida sezone. Prema njegovim rečima, bilo je to veliko iskustvo za njega.

"To je veoma težak posao, jer je vođenje Partizana veoma posebna stvar. To je kao da ste trener nekih od najvećih, poput Reala u fudbalu, Bajerna u fudbalu... Vodio sam utakmice pred 20 hiljada gledalaca. Bilo je prelepo, bilo je nezaboravno i značajno me je učinilo boljim. Kada sam odabrao da dođem u Partizan, govorili su mi 'ti si lud', 'ti si pijan'. Znao sam da je to bio ogroman rizik, ali hteo sam da naučim neke drugačije stvari. Dakle, bilo je to nezaboravno i prelepo".

Trinkijeri je naglasio i da je Partizan veoma značajan klub u evropskim okvirima.

"Partizan je evropska košarka. Evropa ne može da kaže 'ne' klubu koji ima dva miliona navijača. Ali oni takođe moraju da odluče šta žele da budu".

Izvor: MN Press

Na pitanje šta je "prelomilo" da ode iz Partizana i prihvati ponudu Bajerna, Trinkijeri je odgovorio..

"Postavljaš mi to pitanje kao da su te dve stvari povezane. Nisu. Prvo, odlučio sam da ne ostanem zbog različitih razloga. Posle više od 25 godina karijere, verujem da imam pravo da odaberem sa kim hoću da radim. A onda, kada sam odlučio da zatvorim knjigu, poželeo sam da otvorim sledeću. I onda se dogodio Bajern. Dakle, to nije ista stvar. To su bile dve različte stvari".

Italijan je govorio i o ciljevima koje je postavio pred Bajern u novoj sezoni.

"Želim da budemo takav tim da kada navijač dođe na utakmicu bez pogleda na semafor kaže 'danas su dali sve od sebe'. Hoću potpuno posvećenu ekipu, koja igra sa velikom strašću. Ali isto tako, hoću agresivnu timsku košarku, nešto što može da oduševi navijače. Iako ne volim da obećam ono što ne mogu da garantujem. A ne mogu da garantujem da ćemo osvojiti sve, ali mogu da obećam da ćemo uraditi sve da budemo svoja najbolja verzija".

Tagovi