Košarka

ŠTA AKO SE OPET PREKINE EVROLIGA: Objavljena pravila takmičenja - o pozitivnima na koronu, odlaganju, pobedama 20:0...

Autor Mladen Šolak Izvor mondo.rs

Zvanično su objavljeni zdravstveni i bezbednosni protokoli Evrolige. Definišu niz pitanja u vezi sa koronom.

Izvor: MN Press

Definitivno je, evroligaška sezona 2020/21 će zvanično početi.

To je prva važna poruka saopštenja o zdravstvenom i bezbednosnom protokolu koje je objavilo najjače takmičenje u petak popodne.

Prema ranijem planu, koga se Evroliga drži, takmičarska godina počeće 1. oktobra. A kako će sezona izgledati kada počne - to je veoma teško predvideti...

"Zdravstveni i bezbednosni protokoli će biti primenjeni na svakoj utakmici Evrolige i Evrokupa i utvrdiće uslove za očuvanje zdravlja svakog pojedinca, kao i njihovih porodica tokom pandemije kovida. Protokoli su doneseni u saradnji sa ligom, doktorima i u saradnji sa sva 42 kluba".

Detalji protokola su...

- obavezna je osnovna higijena, pranje ruku, socijalno distanciranje, nošenje maski i ventilacija
- biće utvrđen maksimalni broj prisutnih u halama i salama za trening i svlačionicama
- utvrđena su zaduženja kovid-19 menadžera u klubovima i biće organizovan dnevni nadzor i ispunjavanje medicinskih normi
- igrači, treneri i sudije biće testirani tri dana pre svake utakmice, a određeni su protokoli za slučaj da neko bude pozitivan. Takođe, sastavljeno je i uputstvo za boravak u hotelima, transport igrača, kao i za bezbednost sudija, TV produkcije, predstavnika medija i gledalaca-

Naglašeno je da će ovaj protokol biti podložan promenama, a Evroliga je otkrila i još nekoliko važnih tačaka:

- meč koji je odložen zbog uvođenja restrikcija prema jednom timu biće pomeren na drugi datum i na drugo mesto, ako je to neophodno
- bilo koja utakmica može biti suspendovana maksimum tri puta
- sve utakmice Evrolige moraju biti odigrane do 13. aprila, a plej-of mora biti završen do 5. maja
- svi mečevi grupne faze Evrokupa moraju da budu gotovi do 22. decembra, a Top 16 faze do 23. februara
- Evroliga će sarađivati sa klubovima organizatorima mečeva ako bude potrebno da meč bude izmešten u drugu halu

Šta će se dogoditi ako utakmica bude odložena više od tri puta ili ako ne bude dostupnih datuma da bude odigrana? U tom slučaju će utakmicu izgubiti tim čije su državne ili lokalne restrikcije uzrokovale promenu mesta ili termina odigravanja. Rezultat će biti 0:20.

"Uzastopni porazi 0:20 neće voditi u diskvalifikaciju nekog tima", objašnjeno je.

Ako neki tim bude imao osam ili manje zdravih igrača, izgubiće 0:20. Uzastopni porazi neće uzrokovati eliminaciju ekipe.

Takođe, Evroliga je naglasila da svaki klub koji bude odbio da igra u situaciji u kojoj nema nacionalne ili lokalne zabrane izgubiće 0-20 u prvoj takvoj situaciji, potom će posle drugog neizlaska na utakmicu biti diskvalifikovan, prema trenutnim pravilima takmičenja. Ako neko odluči da ne izađe na meč plej-ofa - izgubiće seriju, a to važi i za plej-of Evrokupa.

Šta će se dogoditi ako sezona opet bude prekinuta?

"Ako se to dogodi, poredak na tabeli u trenutku prekida može se smatrati konačnim da bi stanje bilo nastavljeno, a ako bude neophodno neki timovi će odigrati potrebne mečeva da bi bio izjednačen broj odigranih utakmica svih učesnika".

Protokol predviđa niz situacija, ali nas je 2020. godina ipak naučila da se uvek može dogoditi nešto neočekivano. Ipak, verujmo da će sezona 2020/21 ipak doneti mir i sezonu bez prekida.

Tagovi