Košarka

Najbolji asistent u istoriji NBA lige je crnogorski zet!

Autor mondo.me Izvor Pobjeda

Legendarni Džon Stokton (58) – je crnogorski zet a njegov tast poznati političar sa jednom posebnom zaslugom!

Izvor: Guliver, Doug Pensinger/Getty Images North America

Njegova supruga Nada Stepović je kćerka Majka Stepovića, američkog političara odgovornog što je Aljaska dobila status ravnopravne američke države, piše Pobjeda.

Podgorički dnevnik podsjeća da je Stokton dvostruki olimpijski šampion i da je već 11 godina član Kuće slavnih košarke.

Igrao je deset puta na Ol-star mečevima, a 1996. izabran među 50 najvećih igrača u isoriji NBA lige!

U najjačoj ligi svijeta igrao je čak 19 sezona, sve u dresu Juta Džeza, dva puta bio akter finala za titulu. U karijeri je ostvario fantastičnih 15.806 asistencija (10,5 po meču) i 3.265 ukradenih lopti (2,2 po meču). Ukupno, postigao je 19.711 poena tokom karijere (13,1 po utakmici) – a odgovornost uglavnom preuzimao u ključnim plej-of momentima… Bio je član prvog i najslavnijeg “Tima snova“ - čuvene generacije američkih košarkaša sa Olimpijskih igara u Barseloni 1992. godine.

Njegova supruga Nada Stepović je bivša košarkašica i odbojkašica. U brak usa Džonom je od avgusta 1986. godine. Imaju dvije kćerke (Lindzi i Loru) i četiri sina (Hjustona, Majkla, Dejvida i Samjuela).

Majkl je već nekoliko godina plejmejker u nizu evropskih klubova (Saratov, Patras, Getingen, posljednji angažman u francuskom Šoleu). Dejvid je ostvario NBA angažmane u Sakramentu i Juti, a nastupao je i za zagrebačku Cedevitu, njemački Bajerut… Trenutno igra u razvojnoj G ligi u Americi.

Stokton
Izvor: Youtube/TheCrunchySopa

Nadini roditelji su ugledni američki političar i pravnik Majk Stepović (1919-2014) i Matilde Barićević. Priča njenog oca je vrlo interesantna: rođen u Ferbenksu na Aljasci kao Marko Stijepović, odrastao je u Portlandu, a potom se školovao na poznatim univerzitetima Gonzaga i Notr Dem. Kada je 1943. dobio diplomu pravnika – prijavio se u marince i bio aktivno u službi tokom Drugog svjetskog rata.

Nakon rata slijedi politički uzlet: Majk je kao kandidat republikanske partije vrlo brzo došao do državnog senata; potom je imenovan za guvernera Teritorije Aljaska. Upravo ga je slavni predsjednik Amerike Dvajt Ajzenhauer 1957. imenovao za guvernera – prvog rođenog na teritoriji Aljaske. Mandat je proveo u borbi da Aljaska dobije status ravnopravne američke savezne države – za što se izborio već na ljeto 1958. godine.

To ga je, tih godina, učinilo jednim od najpopularnijih političara u SAD krajem 50-ih godina prošlog vijeka – o čemu svjedoči i zasluženo mjesto na naslovnici čuvenog magazina ,,Tajm“. Crnu Goru je postjetio nekoliko puta – a prvi put još kao dječak,1936. godine.

Majkl Stokton
Izvor: YouTube/House Of Hoops

Guverner Marko-Majk je dobio ime po ocu; a Marko Stijepović (1874-1944) je iz Risna, iz jedne od najstarijih risanskih porodica, emigrirao u Ameriku u rudarski kraj na Aljaci 1892. godine.

Za vrijeme “zlatne groznice” na Aljasci i u kanadskoj pokrajini Jukon, ostvario je izuzetnu karijeru i reputaciju. Cijele četiri decenije bio je uspješan u rudnicima zlata u Ferbenksu i okolini. Ostalo je zapisano, da je ,,Mudri Majk“ (“Wise Mike“) – Marko Stijepović, sa 18 godina iz domovine ponio tradiciju sušenja mesa. I onaj rijedak ljudski odnos, kako postupati prema kolegi, konkurentu ili biznis-partneru u okrutnom vremenu ,,zlatne groznice“ krajem 19. vijeka.

Interesantno, otac guvernera Majka Marko je nakon odlaska iz Risna, prvo nekoliko godina pokušao da uspije u Baltimoru, u američkoj državi Merilend, na obali Atlantika. Pa potom u Kaliforniji, u gradu Fresno (centar imigracije sa ovih prostora u 19. vijeku) pet godina uzajao smokve – i sa uspjehom ih plasirao u Koloradu. Imetak koji je stekao je hrabro uložio, sa prvim vijestima o ,,zlatnoj groznici“ u Klondajku i Ferbenksu, na dalekom sjeveru… I nije pogriješio.

Priča o Stijepovićima iz Risna i njihovom uspjehu u Americi nije nimalo laka. Markov brat Danilo (Den) u Ameriku je, na bratov poziv stigao 1905. godine; 1913. godine poginuo je u nesreći, nakon obrušavanja u rudniku…

Marko Stijepović ženio se dva puta, prva supruga Olga, majka guvernera Majka Stepovića, je bila je takođe iz jedne bokeljske porodice. A Marko se deceniju nakon razvoda, 1928. prvi put vratio u Crnu Goru – i ponovo ženio. Druga supruga bila je Vuka Radović. Preminuo je od srčanog udara, tokom Drugog svjetskog rata – ne dočekavši da doživi sinov uspjeh u američkoj politici…

Tagovi