bez poruke

Jokićeva odluka je - NE! Kako će na to reagovati u SAD?

Autor Mirjana Šegan

Srpski centar neće u nastavku NBA lige na dresu Denvera nositi slogan

Izvor: Tanjug, Nell Redmond/FR25171 AP

Nikola Jokić je doputovao u SAD iz Srbije nakon duge pauze i preležanog korona virusa. Pre nego što se sa Denverom pripremi za nastavak NBA lige u Orlandu 30. jula, morao je da donese jednu bitnu odluku.

Odlučio je da tokom takmičenja na Floridi neće nositi slogan za socijalnu ravnopravnost i pravdu na dresu, već samo svoje prezime.

On će prema pisanju američkog novinara Harisona Vinda biti jedan od retkih iz ekipe Nagetsa koji je tako rešio.

Svi košarkaši Denvera izuzev Jokića, Vila Bartona i Džeremija Granta, nosiće na dresu neku od 29 poruka za socijalnu ravnopravnost i pravdu, koje je NBA liga dozvolila igračima da je stave na dres umesto imena.

Na tom spisku su slogani: Black Lives Matter (Crni životi su važni), Say Their Names (Reci njihova imena), Vote (Glasaj), I Can''t Breathe (Ne mogu da dišem), Justice (Pravda), Peace (Mir), Equality (Jednakost), Freedom (Sloboda), Enough (Dosta), Power to the People (Moć ljudima), Justice Now (Pravda sada), Say Her Name (Reci njeno ime), Si Se Puede (Da, ti možeš), Liberation (Oslobođenje), See Us (Vidite nas), Hear Us (Čujte nas), Respect Us (Poštujte nas), Love Us (Volite nas), Listen (Slušaj), Listen to Us (Slušajte nas), Stand Up (Usprotivi se), Ally (Saveznik), Anti-Racist (Antirasist), I Am A Man (Ja sam čovek), Speak Up (Progovori), How Many More (Koliko još), Group Economics (Grupna ekonomija), Education Reform (Reforma obrazovanja) i Mentor.



Pre Jokića odluku da na dresu nosi samo svoje prezime doneo je i as Los Anđeles Lejkersa Lebron Džejms. Videćemo narednih dana kakva će biti reakcija Amerikanaca.

Tagovi