Zanimljivo...

Pogledajte sastav FIBA Lige šampiona za narednu sezonu

Autor Vladimir Sukdolak

Ovo je sastav FIBA Lige šampiona za sezonu 2020/2021

Izvor: Twitte/screenshot

Poznato je svih 28 timova koji će naredne sezone učestvovati u FIBA Ligi šampiona.

Iako se dosta pričalo o tome da bi Partizan mogao u takmičenje Svetske košarkaške federacije, crno-beli su se, uprkos tome što su prema rečima predsednika Ostoje Mijailovića imali bogatu ponudu, opredelili da ostanu u Evrokupu.

U Ligi šampiona neće biti nijednog tima sa prostora bivše Jugoslavije. Manje-više, najznačajnije košarkaške zemlje Evrope imaju barem po jednog predstavnika, a neki i pet.

Elitno FIBA takmičenje biće sastavljeno od klubova iz 14 zemalja, od koji su košarkaške sile Španija, Italija, Grčka, Turska, Litvanija, Rusija...

Najviše predstavnika imaće Turska, čak pet – Darušafaka, Galatasaraj, Karšijaka, Tofaš i Turk Telekom. Španija i Francuska imaće po četiri, a to su Saragosa, Tenerife, Bilbao i Burgos, odnosno Šole, Dižon, Limož i Strazbur.

Iz Italije dolaze tri kluba – Dinamo Sasari, Fortitudo i Brindisi. Grci i Izraelci daju po dva – AEK, Peristeri, Hapoel Holon i Hapoel Jerusalim. Tu su još Ostende (Belgija), Nimburk (Češka), Bamberg (Nemačka), Sombathej (Mađarska), Riga (Letonija), Ritas (Litvanija), Lubin (Poljska) i Nižnji (Rusija).

Među 28 klubova nalaze se dva bivša prvaka Evrope!

U pitanju su letonska Riga, koja je u nekadašnjem Kupu šampiona pobeđivala tri puta i to u prva tri izdanja – od 1958. do 1960, kao i francuski Limož, najbolji klub Starog kontinenta 1993. godine.


Tagovi