Košarka

Barsa traži novog trenera: ON je zamena za Pešića

Autori mondo.me Mirjana Šegan

Mediji u Španiji prenose da je Šarunas Jasikevičius prvi kandidat za upražnjenu klupu Katalonaca

Izvor: MN Press

Svetislav Pešić je sada već bivši trener Barselone.

Srpski stručnjak završio je saradnju sa Kataloncima dan nakon što je njegov tim pretrpeo poraz u finalu ACB lige. Izgubili su od Baskonije, koja je vođena Duškom Ivanovićem trijumfovala rezultatom 69:67 i stigla do titule prvaka Španije posle deset godina, četvrtoj u istoriji.

Španski mediji odmah su počeli da se bave naslednikom Pešića.

Kao prvi pik pominje se Šarunas Jasekivičius.

Litvanac je prema pisanju pojedinih medija sa Iberijskog poluostrva, ali i njegove domovine, navodno spreman da napusti klupu Žalgirisa, na kojoj sedi od 2016. godine, i vrati se u Barselonu sa kojom je 2003. osvojio i trofej Evrolige.

Šaras se ranije dovodio u vezu sa Barsom, pominjan je u poslednje vreme kao naslednik Željka Obradovića u Fenerbahčeu, ali je tu mogućnost odbacio kao neosnovanu.

On se trenerskim poslom, posle uspešne igračke karijere, bavi od 2014. godine, kada je najpre bio pomoćnik u Žalgirisu, a poslednje četiri godine samostalno vodi tim. Jasikevičius je 2018. godine odveo Žalgiris na Fajnal for Evrolige, a kao igrač čak četiri puta je osvajao pehar najelitnijeg evropskog takmičenja.

Dok je nosio dres Barselone od 2000. do 2003. godine osim titule u Evroligi osvojio je i dva trofeja ACB lige, uz dva Kupa kralja, dok je poslednja sezona u katalonskom gigantu bila najuspešnija jer su osvojili "triplu krunu".

Godinama je imao lidersku rolu i u reprezentaciji Litvanije, sa kojom je postao evropski šampion 2003. godine u Švedskoj, a u kolekciji ima i bronze sa Olimpijskih igara u Sidneju 2000, kao i sa Eurobasketa u Španiji 2007. godine.

Tagovi