Košarka

Golčina za porodicu: Imao sam zamisao

Autor mondo.me

Vezista Budućnosti Miloš Raičković pričao o majstoriji sa centra, tituli na koju je već stavljena jedna ruka, duploj kruni o kojoj se sanja, sjajnim izdanjima ekipe...

Izvor: Printscreen

Budućnost je 6. decembra 2017. godine savladala Sutjesku 3:1 pod Goricom, a onda je uslijedio post u "vječitom derbiju" - devet utakmica (pet pobjeda Sutjeske, četiri remija) - "plavi" su se patili, mučili, gledali kako "plavo-bijeli" slave...

A onda su Podgoričani sve naplatili u aktuelnoj sezoni - pobjeda 2:0 u Nikšiću 1. decembra 2019. za očuvanje liderske pozicije, pa identičan trijumf na podgoričkoj areni (poslije tri godine) u prelijepoj nedjeljnoj noći za nedostižnih 18 bodova razlike 10 kola prije kraja.

Titula je na pragu Podgorice...

A kraj derbija je bio fantastičan - oslikao je razliku u klasi između "plavih" i "plavo-bijelih" u aktuelnoj sezoni - nakon spoljne napadača Panajotisa Moraitisa, vezista Miloš Raičković je pogodio sa centra.

"Tokom utakmice sam pratio protivničkog golmana Vladana Giljena, vidio sam da stoji visoko i imao sam zamisao u glavi da probam da ga "lobujem" ukoliko se nađem u toj situaciji. Pokušao sam, na kraju pogodio i ispalo je sve kako treba", rekao je Raičković za Dnevne novine.

Dvadesetšestogodišnji vezista ne postiže mnogo golova, ali kada pogodi - to je spektakl. Sjetili smo se i golčine protiv Koma...

"Pa ovaj protiv Sutjeske je sigurno jedan od najdražih i najvažnijih, a pored toga je najspektakularniji. Naravno, rado se sjetim golova protiv Koma i Genka", rekao nam je popularni Rai vrativši se na ljeto 2016. kada su "plavi" zamalo eliminisali Belgijance.

"Gol protiv Sutjeske je posvećen porodici - supruzi, ćerki i sinu. Oni su moja najveća podrška i imaju najveće zasluge za sve ovo".

Visoki vezista je, čim je pronašao "najljepši gol poslije korone", otrčao u zagrljaj Petra Grbića koji je bio isključen i koji je kažnjen četiri utakmice neigranja zbog vrijeđanja sudije Milovana Milačića...

"Petar i ja smo cimeri, znam koliko mu je teško bilo zbog crvenog kartona i znam koliko mu je značila podrška u tom trenutku. Naravno, i pobjeda na kraju utakmice u derbiju", jasan je Raičković, koji se još jednom vratio na pobjedu od 2:0, kao i priče da je titula "završena stvar".

"Igrali smo odlično svih 90 minuta, da nije bilo crvenog kartona mislim da bi trijumf bio i ubjedljiviji. A što se tiče titule, ne smijemo da se opustimo sve dok je ne osvojimo matematički. Međutim, ne možemo da pobjegnemo od toga da smo na korak od nje".

Budućnost je na putu da osvoji četvrti šampionski prsten, a u trofejnoj vitrini se nadaju i trećem trofeju Kupa. Dakle, prvoj duploj kruni od kada je Crna Gora obnovila nezavisnost.

"Naš cilj od starta je dupla kruna. Želimo što prije da stavimo tačku na titulu, a onda da se okrenemo pripremama za polufinale Kupa. Siguran sam da imamo kvalitet da uzmemo duplu krunu", rekao je Miloš Raičković.

Branko Brnović je selektirao ekipu koja izgleda dominantno u domaćim takmičenjima, ljetos je vratio neke igrače u klub, ali je aktuelni šef stručnog štaba Mladen Milinković "plave" digao na mnogo viši nivo.

Unaprijed osporavani Milinković je vezao 14 utakmica bez poraza (13 pobjeda, jedan remi), ali važnije od svega Budućnost djeluje dominantnije nego ikada (čak i sa 10 fudbalera u polju), a igrači raspoloženije što donosi rezultate. Kao da je Milinković svakome našao "žicu"...

I ne samo to - pri rezultatu 1:0 sa igračem manje u najvećem derbiju nije odlučio da se povuče što bi uradio veliki broj trenera. Pedesetdvogodišnji Lozničanin je uradio suprotno - Pešukića je zamijenio znatno ofanzivnijim Stoiljkovićem, a Ivanovića i Moraitisa je mijenjao "glavu za glavu" sa Zarubicom i Vujačićem.

Na kraju je šmekerski zahvalio igračima...

"Šef Milinković ima najveće zasluge za našu igru, postavio je standarde igre i rezultata na najvišem mogućem nivou. Tjera nas da ne idemo ispod toga", podvukao je Miloš Raičković.