Novi početak

Zvezdina operacija Evroliga 20/21: Šta očekuje crveno-bele ovog leta?

Autor Mladen Šolak

Posle odluke Evrolige na Malom Kalemegdanu mogu da počnu polako pripreme za narednu sezonu, a prvi čovek kluba Nebojša Čović najavljuje da će budžet biti manji nego inače. Ko ostaje, a ko odlazi?

Izvor: MN Press

Kada su 6. marta košarkaši Zvezde završili utakmicu protiv Makabija i nasmejani zbog pobede stali da se slikaju sa bivšim igračima i klupskim legendama, niko u Štark areni nije pretpostavljao da će to biti oproštaj tog tima.

Crveno-beli su te večeri pozirali sa nekadašnjim košarkašima, neki od sadašnjih igrača Zvezde takođe su nosili priznanje za 100 i više odigranih mečeva za klub, a ispostavilo se da će to biti i slučajni, simboličan rastanak.

I to nakon verovatno najbolje partije u sezoni.

Prekid sezone zbog pandemije virusa zatekao je Zvezdu 11. marta u Madridu, odakle se vratila u Beograd posle nikad odigrane utakmice. Na tom letu ekipa Dragana Šakote poslednji put je bila na okupu, jer je nastupila pauza, odlazak stranaca i potpuni kolaps sezone, završene definitivnim krajem, proglašenim u ponedeljak. 

Izvor: MN Press

Odlukom Evrolige da isti sastav klubova igra i sledeće godine, Crvena zvezda je automatski kvalifikovana za najjače takmičenje i u sezoni 2020/21, što će biti njen sedmi nastup u poslednjih deset godina u društvu najboljih.

Silom prilika, Zvezda će od prethodne do naredne evroligaške utakmice čekati praktično sedam meseci, jer će takmičarska 2020/21 u Evroligi početi 1. oktobra. U tom periodu igrači će imati vremena da se odmore kao nikad u karijeri i da se u miru uvedu u ono što ih čeka na jesen.

Do tada, klub će imati dosta posla na sklapanju tima, sa akcentom na očekivanoj potrazi za plejmejkerima, ali i visokim, kao i "spoljnim" igračima... Praktično, očekuje se da Zvezda prati pojačanja na svim pozicijama i da učeći na ovosezonskim greškama smanji šansu da ih ponovi.

Uključujući i trenera Dragana Šakotu, osmorica igrača Zvezde postaće slobodni narednog meseca, pod uslovom da do tada ne potpišu produžetak saradnje.

Osim njih, Izvesno je da klub neće aktivirati drugu godinu ugovora sa veteranom Džejmsom Gistom a moguće i sa Čarlsom Dženkinsom, koji nije bio na nivou prethodnih igara za Zvezdu.

Izvor: MN Press

Moguća pojačanja: Blažič, Simonović...

U toku pauze zbog korone predsednik Zvezde Nebojša Čović najavio je da je klubu "interesantna" ideja o povratku nekadašnjih igrača. To se pre svega odnosi na Jaku Blažiča, koji je imao odličnu sezonu u Cedevita Olimpiji i na Marka Simonovića, koji je i prošlog leta bio nadomak povratka, pre potpisa za Ljubljančane, pa Unikahu...

U junu će postati slobodan i tandem šutera, Bili Beron - Kevin Panter i može se pretpostaviti da će Zvezda pokušati da bar jednog zadrži i u sledećoj sezoni. Beronova oproštajna poruka pri odlasku u SAD i vesti da su za njega zainteresovani i drugi evroligaši nagoveštavaju da je on sasvim blizu odlasku.

Takođe, među slobodnima je i Lorenzo Braun, najbolji igrač crveno-belih za koga je navodno zainteresovan Panatinaikos. Ćutljivi Amerikanac je u naletima pokazivao da ima kvalitet za najbolje evropske timove, a Zvezda u potencijalnoj trci sa Panatinaikosom svakako ne može da bude ravnopravna.

Ugovor ističe i plejmejkeru Kalinu Lukasu, koji je bio manje od mesec dana u klubu, zatim zaslužnom veteranu Stratosu Perperogluu, kao i centrima Majklu Odžu i Vladimiru Štimcu, koji je bio jedan od lidera i ne bi iznenadilo ako Zvezda pravi i buduće planove sa njim u timu.

Izvor: MN Press

Među ostalim igračima, pod ugovorima za narednu sezonu su Branko Lazić, Ognjen Dobrić, Dejan Davidovac, Marko Jagodić Kuridža, Nikola Jovanović i Boriša Simanić, koji je automatski prijavljen za predstojeći NBA draft.

O treneru: Ugovor ističe i Šakoti

Ov sezone Zvezdu su vodila trojica trenera - Tomić, Gavrilović i Šakota, a svi planovi o novom timu usko su vezani za pitanje ko će sedeti na klupi. 

U periodu pandemije na tom polju nije bilo novosti, jer je Šakota i dalje (bio) pod ugovorom. Navijači su za to vreme na društvenim mrežama prizivali povratak Dejana Radonjića, koji je slobodan, ali pregovori o njegovom povratku nisu vođeni. Nebojša Čović je na tu temu rekao da "nekad kampanja i nametanje nisu dobri".

Takođe, u grupi igrača sa ugovorima su i ove godine pozajmljeni Ognjen Kuzmić, Filip Čović, Nemanja Nenadić, Dušan Ristić (svi imaju ugovore do 2021) i Aleksa Radanov (do 2022).

Tržište košarkaša će ovog leta sigurno pretrpeti udarac zbog posledica virusa, a već je nagovešteno da će timovi poput Žalgirisa i Makabija imati praktično prepolovljene budžete. 

"Svaki ugovor ima i anenks ugovora. Ko pristane ostane, a ko ne pristane - ide", poručio je prvi čovek kluba Nebojša Čović gostujući na TV "Prva" ovog jutra, gde je govorio i o odluci Evrolige o prekidu takmičenja naglasivši da "niko nikome ništa nije poklonio".

"Nemam dozu euforije, trošimo energiju na narednu sezonu. Ulazimo u recesiju, biće manji ugovori, budžeti... Nama su karte punile 35 odsto budžeta, a ko će platiti kartu ako ne budemo igrali pred publikom? Ako sedišta budu sa putačama, kao u autobusima, to niko ne plaća", dodao je predsednik Zvezde.

Na dan kada je ozvaničeno da će ostati u Evroligi, crveno-beli su i u zvaničnom saopštenju potvrdili da će napraviti "sve moguće i neophodne korake kako bi klub i prvi tim bili ravnopravni i konkurentni".

U prekinutoj sezoni Zvezda je od početka prolazila kroz turbulencije, ispravke grešaka sa pojačanjima, promene trenera... Sve to, i pogotke i propuste, uzeće u obzir na Malom Kalemegdanu kada počnu da slikaju skicu novog tima.

Uostalom, sada znaju za šta će taj tim praviti, a vremena za temeljno planiranje i pripremu imaju više nego dovoljno.