Izviđački fenjer

“Od sale bez prozora do NBA lige”

Autor mondo.me

Najbolji naš košarkaš Nikola Vučević je bio gost u emisiji “Izviđački fenjer”

Izvor: Vlada Crne Gore

Savez izviđača Crne Gore je u emisiji “Izviđački fenjer" u video intervjuu ugostio košarkaša Nikolu Vučevića. Centar Orlanda i naše reprezentacije se u intervjuu između ostalog prisjetio svojih početaka i puta do najjače NBA lige.

Rođen sam u Švajcarskoj, u Belgiji sam živio prilično dugo, pa sam se u Crnu Goru i Bar vratio sa 12 godina. Uslovi su bili sasvim dobri. Mi smo trenirali u školi 'Meksiko' koja je stvarno bila jako dobra, dok je Mornar trenirao u “Jugoslaviji". Jedan prozor je bio slomljen, pa je zimi bilo malo hladnije, ali smo se navikli. Mislim da to nije loše. Odrastanje u težim uslovima vas tjera da mnogo više cijenite bolje uslove, imate dodatni motiv da napredujete. Pored toga, kada uspijete da stignete do vrha, onda se prirodno javi želja da pomognete klincima da dobiju bolje uslove nego što ste vi imali", kazao je Vučević.

Nikolin otac Boro je bio uspješan košarkaš, ali sa njegove strane nikada nije bilo pritiska da se bavi magičnom igrom pod obručima.

Zbog njega sam počeo da se bavim košarkom, sa željom da ga nadmašim. On nije insistirao, ali kada je vidio kolika je moja želja i žar, pomagao mi je savjetima, uvijek je bio uz mene, znao je kako da me usmjeri u teškim situacijama. Isto je i dan danas iako sam već devet godina u NBA ligi. Njegova pomoć je ogromna i izuzetno sam srećan što je imam".

Bavljenje sportom donosi drugačiji stil života, puno odricanja, rada i truda.

"Imao sam cilj želio sam da uspijem u košarci. Nisam mogao da procijenim kao klinac da li će to biti NBA ili vrhunska evropska košarka. Bio sam maksimalno disciplinovan kako bih ostvario ciljeve. Nije lako da vi ostanete da trenirate, a društvo vam je na plaži ili ostaje do kasno u gradu. Međutim, kada nešto volite i kada želite da ostvarite cilj, onda je sve jasno. Morate nešto da žrtvujete ako želite da san pretvorite u javu", istakao je Vučević koji je na kraju imao poruku za sve mlade sportiste.