Najbolji od najboljih

Italijanski "drim-tim" od 2000. do danas: Slažete li se sa FIBA?

Autor mondo.me Izvor mondo.ba

Da li je ovo najbolje što je Italija imala u poslednje dve decenije?

Izvor: Doug Pensinger/Getty Images Europe

Generacije italijanskih košarkaša osvojile su 12 medalja na kontinentalnim i planetarnim takmičenjima.

Čak deset odličja osvojeno je na evropskim prvenstvima (dva zlata i po četiri srebra i bronze), dok su Italijani u domovinu doneli i dve srebrne medalje sa Olimpijskih igara.

Medalja sa Mundobasketa nikada nije zasijala na grudima "Azura", a poslednji put naciju su obradovali nekom medaljom 2004. godine, na najvećoj svetskoj sportskoj smotri u Atini (propustili su naredne tri OI, a još uvek imaju šansu da se plasiraju u Tokio).

U iščekivanju nekog novog italijanskog uspeha, FIBA je putem zvaničnog Twitter profila odlučila da nas, kroz svojevrsni drim-tim po njenom izboru, ali samo za period od poslednjih 20 godina (kada su osvojene samo dve medalje na velikim takmičenjima), podseti na to kakve veličine su nosile dres sa italijanskim državnim grbom.

Tako se na poziciji organizatora igre našao Đanmarko Poceko, koji je nekada kao član Varezea vodio velike bitke sa nekadašnjim selektorom Srbije Aleksandrom Đorđevićem, a svojevremeno je nastupao za Fortitudo.

Poziciju beka pokriva Marko Belineli, trenutno član San Antonio Sparsa, dok je na krilu Andrea Menegin, koji se povukao sada već davne 2007. godine.

U reketu su Danilo Galinari, košarkaš Oklahoma sitija, na poziciji krilnog centra, dok je najbolja italijanska "petica" u poslednjih dve decenije, prema stavu svetske kuće košarke, Đakomo Galanda, koji je "patike razvezao" 2014. godine.

Kako se vama čini ovaj drim-tim?

Tagovi