Košarka

Vučević u dabl - dabl eliti

Autor mondo.me

Naš centar je u jednoj kategoriji među deset najboljih igrača NBA lige u aktuelnoj sezoni čiji se epilog oko nastavka još čeka

Izvor: Vlada Crne Gore

Još se ne zna da li će se NBA liga nastaviti i kada, a dok ljubitelji čekaju epilog oko najjače košarkaške lige na planeti, statističari preko bare iz dana u dan izvlače brojke.

Tako je naš centar i najbolji igrač Orlanda, Nikola Vučević, "upao" u elitno društvo - nalazi se na devetom mjestu po broju dabl-dabl učinaka.

Sjajni centar jedo momenta prekida NBA lige imao 36 dabl-dabl učinaka (dvocifren broj u dvije statističke kategorije na nekom meču), u ukupno 54 nastupa. To mnogo govori o kvalitetu i konstantnosti partija Baranina u najjačoj ligi svijeta.

Poređenja radi, na prvom mjestu je zvijezda Milvokija Janis Adetokumbo sa 52 dabl-dabla, ispred centra Portlanda Hasana Vajtsajda (51), zvijezde Indijane Domantasa Sabonisa (50), centra Klivlenda Andre Dramonda (47) i Francuza iz Jute Rudija Gobera (45).

Na tabeli slijede Lebron Džejms (42), Nikola Jokić i Bam Adebajo (39), Vučević (36) i Luka Dončić (34).

Učinak Vučevića dobija na značaju, kada se uzme u obzir to da je zbog povrede, uglavnom u decembru, propustio 11 utakmica. Potom je imao dodatni period oporavka, prije nego je od kraja januara dostigao vrhunsku formu jednog od najboljih visokih igrača u NBA.

Vučevićev učinak ove sezone je 19,5 poena, 11 skokova i 3,7 asistencija u prosjeku, uz 47 procenata realizacije šuta iz igre.