Košarka

Evropo spremi se, iz Amerike stiže "mali" Adetokunbo Aleksandros!

Autor mondo.me Izvor mondo.rs

Najmlađi i najniži od četvorice braće, Aleksis kaže da najpouzdaniji put do NBA lige vodi preko Evrope.

Izvor: Instagram/@alex_ante29

Kada su 1991. odlučili da napuste zemlju, za ručak u skromnoj kući Adetokunbovih u Lagosu pristavljane su tri stolice: za mamu, tatu i sina.

Več sredinom 2001, Veronika i Čarls uneli su i treću stolicu u skromni stan u predgrađu Atine, u kom je za ručkom pored Frensisa, Janisa i Tanasisa seo i mali Aleksandros.

U maju 2020, ponosni roditelji mogli su da uživaju u velikom intervjuu koji je njihov najmlađi sin, sa koledž diplomom u torbi, najavio povratak u Evropu kako bi se u Ameriku vratio kao - NBA zvezda.

Posle Tanasisovog suočavanja sa ulogom solidnog evroligaškog igrača i Janisovog meteorskog uspona do MVP statusa među najboljim košarkašima današnjice, doša je red da Aleksis sazna kakvu mu je ulogu dodelila budućnost košarke.

"Diplomac" je u intervjuu za "Eurohoops" rekao da sebe u budućnosti vidi kao NBA igrača i da je, zbog toga, procenio da je odluka o povratku u Evropu najbolja koju je mogao da donese.

Frensis Adetokunbo jedini je od braće koji se danas ne bavi košarkom dobrim delom i zbog toga što je od tinejdžerskih dana morao da pomaže izdržavanje porodice prodavanjem jeftinih satova i naočara u centru prestonice Grčke.

"Razmatrao sam sve opcije, od kojih su neke značile i ostanak u Americi, ali sam se odlučio za povratak u Evropu. Želim što pre da dostignem 'pro' nivo. Ovde sam rođen, ovde sam odrastao. Poznajem evropsku košarku, najbolja stvar za mene trenutno bila bi ugovor u Evropi", rekao je Aleksis, koji je sa 190 centimetara najniži među braćom.

Tanasis je visok 198, a Janis čak 211, što je na više načina napravilo razliku u njihovim karijerama.

Za sada, prvi bek među braćom Adetokunbo zna zbog čega se vratio iz Amerike, ali ne i gde se tačno vratio…

"Moraću da treniram i takmičim se sa odraslim ljudima, imaću iskustvo igranja u jakoj konkurenciji, ali i pod konstantnim pritiskom rezultata. Tako ću napredovati kao igrač u svakom smislu", obrazloži je Aleksis zbog čega Evroliga pre nego NCAA.

Nekoliko univerziteta bilo je zainteresovano, pretpostavljamo da će beka projektovanog za izbor u prvom krugu drafta biti zainteresovanih i među evroligašima.

Evo i zbog čega...

Adetokunbo Aleks (sport)
Izvor: YouTube

Tagovi