Košarka

O situaciji u ABA ligi: Kad se SVI prave ludi, onda ćemo i mi!

Autori mondo.me Mladen Šolak

Predsjednik Mornara otvoreno govorio o razgovoru čelnika "jadranskih" timova i njihovim neslaganjima.

Izvor: MN Press

Maj je počeo, ali se još ne nazire kada ćemo imati definitivnu odluku o završetku ili nastavku ABA lige.

Regionalno takmičenje će po svemu sudeći sačekati Evroligu, a ona NBA ligu, pa tek onda objaviti da li je sezona 2019/20 završena ili će biti okončana na parketu, pod adaptiranim uslovima.

Ako odluka bude da se liga odigra, timovi i takmičenje moraće da smisle rešenje uzimajući u obzir i to da je nemali broj klubova raspustio ekipe, da su stranci nedeljama van zemlje i da igrači skoro dva meseca nisu trenirali van svojih domova.

O svemu tome bilo je riječi na nedavnom sastanku predstavnika klubova, o kojem je javno govorio i predsjednik Mornara Đorđije Pavićević, u intervjuu za "Radio Bar".

"Na tom sastanku, poslije duže vremena, uspjeli smo svi da se okupimo. Javnost je o njemu upoznata jer su neovlašćeno iscurili neki video snimci. ABA liga je pokrenula pitanje odgovornosti onoga ko je to napravio kako bi i krivično odgovarao", rekao je on.

"Svako je dao svoje predloge, bilo je i nesuglasica, što je normalno,  jer svi naginju na svoju stranu. Predstavnici pet-šest klubova koji su ostali bez ekipe izneli su svoju situaciju... U suštini je dogovoreno da sačekamo odluke Evrolige koje će biti donijete 24. maja i da se prilagodimo satnici najvažnijeg evropskog takmičenja. Sjutradan, 25. maja, trebalo bi da zakažemo Skupštinu ABA lige gdje ćemo čvrsto odlučiti o nastavku takmičenja i o našim datumima. Da li će se igrati kompletno poslednje kolo i plej-of ili fajnal-for, to ćemo vidjeti i definisati posle sastanka Evrolige", rekao je on.

Izvor: MONDO

 Pavićević je govorio o pojedinačnim stavovima klubova.

"Na ovom video sastanku čulo se da klubovi kao što su Cibona, Primorska, Krka, Zadar, Igokea, možda i još neko, ne mogu da se sjetim, uopšte nemaju ekipe, što znači da je uzaludna priča da se odigra poslednje kolo. Crvena zvezda je tražila da se odigra sve po Pravilniku, Partizan je bio saglasan, ali i da se sve završi do 20. juna, što je iluzorno ako je izvjesno da će se Evroliga i Evrokup igrati u julu, Budućnost je izašla sa konkretnim predlozima koji očito nisu odgovarali velikim timovima i došlo je do mimoilaženja".

Stavovi Mornara i Mege bili su podudarni.

"Miško Ražnatović u ime Mege i ja u ime Mornara, dali smo, čini mi se, neke konstruktivne smjernice gledajući trenutnu situaciju. Pokušali smo da kažemo da je ovo, ipak, vanredno stanje u ABA ligi i da bi sve bilo normalno završeno da nije bilo korona virusa. Ali, svako je ostao pri svojim stavovima. Što se nas tiče, spremni smo za svaku opciju".

Nakon tog "online" skupa, u Baru su prelomili i definisali svoj stav.

"Po završetku tog video sastanka, u konsultaciji sa ljudima iz našeg kluba, odlučio sam da se Mornar striktno drži Pravilnika. Tražićemo da se odigra poslednje kolo, po svaku cijenu, da se utvrdi plasman, ko ostaje, ko ispada. Ukoliko bude predlog da se proširi ABA liga na 14 klubova, bićemo za to, ali da se odigra plej-of ili fajnal-for i u ABA 2, da ne uskratimo mogućnost ekipama MZT-a i Sutjeske da se takmiče u elitnom rangu. Ti klubovi su se javili, istina, malo kasno, da bi željeli da se takmiče za plasman u ABA ligu i treba im izaći u susret".

"Kad su već toliko svi ti klubovi principijelni i žmure na ovu situaciju, onda ćemo i mi da se napravimo ludi i tražiti da se sve odigra kao da je normalno stanje, pa da vidimo ko će od toga da ima koristi", poruka je predsjednikaveoma ambicioznog kluba iz Bara.

Tagovi