Košarka

Sada bi SVI gradili igru oko Dončića!

Autori mondo.me Milutin Vujičić

Pre dve godine na draftu to nije nije bio slučaj...

Izvor: Guliver, Tom Pennington/Getty Images North America

"ESPN" je napravio zanimljivo istraživanje i zatražio od 20 čelnika NBA klubova (treneri, skauti i operativci) da rangiraju četvoricu mladih košarkaša po tome koga od njih bi najpre izabrali da vodi njihovu franšizu!

Obuhvaćeni ovom anketom mogli su da biraju između Luke Dončića (Dalas), Treja Janga (Atlanta), Zajona Vilijamsona (Nju Orleans) i Džaa Moranta (Memfis), a bili su poprilično jasni.

Čak 17 od 20 kvalifikovanih ispitanika na prvo mesto je stavilo Luku Dončića, dok je kod preostale trojice bio rangiran na drugom mestu, pa je tako potvrđeno da je mladi slovenački košarkaš želja većine zbog potencijala koji ima - i koji može da nadogradi u narednom periodu.

To očigledno nisu mislili i na draftu 2018. godine kada je Dončić, koji je u to vreme bio osvajač Evrolige sa Real Madridom i šampion Evrope sa Slovenijom, izabran tek kao treći pik na draftu.

Ispred njega je sa prve pozicije birao Finiks i odlučio se za Deandrea Ejtona, koji je u međuvremenu bio suspendovan zbog kršenja anti-doping pravila, dok je Sakramento izabrao Marvina Beglija III, zbog čega i danas Vlade Divac trpi žestoke kritike.

Dončić je u ovom glasanju dobio 77 "poena", na drugom mestu je Zajon Vilijamson, zvezda prošlogodišnjeg drafta, a na trećem najbolji "ruki" ove sezone Dža Morant.

Izvor: Guliver, Andy Lyons/Getty Images North America

Najmanju podršku dobio je Trej Jang, peti pik sa drafta 2018. godine, iako igra fantastično za Hokse.

Ova anketa je bila anonimna i većina ispitanika je pohvalno pričala o Dončiću, kazavši za njega da je "sigurica", kao i da poseduje sve neophodno za vrhunskog igrača, međutim ima i onih koji su pomalo sumnjičavi prema Slovencu.

"Ne znam da li može da bude bolji od ovoga što je danas. Stvarno je dobar, ali mislim da je to to - što je opet dobro", rekao je jedan operativac iz kluba sa Istočne obale.

Luka Dončić inače briljira u svojoj drugoj NBA sezoni i prosečno beleži 28,7 poena, 9,3 skoka i 8,7 asistencija, a vlasnik Dalasa, čuveni Mark Kjuban, veruje da će Slovenac nadmašiti i Dirka Novickog i postati prvo lice u istoriji franšize.

Ko je u pravu, oko koga biste VI gradili igru da ste "šef" jednog NBA kluba...

Tagovi