Košarka

Bulsi prave velike promjene: Prvi crnac generalni menadžer u ISTORIJI

Autor Mladen Šolak

Krupan zaokret šestostrukog NBA šampiona.

Izvor: Jonathan Daniel/Getty Images North America

Ogromna popularnost dokumentarca o poslednjoj sezoni Majkla Džordana vratila je njegove Čikago Bulse u centar interesovanja svih ljubitelja košarke.

Franšiza koju je Em-Džej učinio slavnom odavno nije ni blizu nivoa na kojem je bila krajem prošlog vijeka, ali ovog proljeća pravi krupne i ambiciozne promene.

Nakon dolaska Arturasa Karnišovasa na mjesto potpredsjednika za košarkaške operacije, u ponedeljak je ozvaničeno ko će biti desna ruka čovjeku koji je doveo Nikolu Jokića u Denver.

Bulsi su na mesto generalnog menadžera postavili Marka Everslija, Kanađanina koji je prethodne četiri godine radio u Filadelfiji. On će postati prvi tamnoputi generalni menadžer Čikaga u istoriji.

Portal "ESPN" prvi je objavio ovu informaciju i ostalo je još da bude ozvaničena selidbe dugogodišnjeg funkcionera kompanije "Nike", koji je deset godina vodio maloprodajne prodavnice tog brenda u Ontariju. Posle te epizode, on se preselio u sedište kompanije i postao glavna osoba za odnose sa košarkašima.

Nakon toga, sticao je iskustvo u Toronto Reptorsima, gdje je radio sedam godina, kao i u Vašington Vizardsima, gde je radio tri sezone.

U Filadelfiji je radio kao saradnik Brajana Kolanđela, pre svega zadužen za pripremne radnje uoči NBA drafta.

U njegove zasluge ubraja se trejd sa Bostonom da bi u Filadelfiju došao prije svega defanzivni bek Matis Tibul, ali se i njemu stavlja na teret to što su Siksersi 2017. kao prvog "pika" odabrali Markela Fulca. U tom izboru preskočili su, na primjer, Džejsona Tejtuma iz Bostona, Donovana Mičela iz Jute ili Dierona Foksa iz Sakramenta.

Tagovi