Košarka

Partizanovi predlozi: Da se odigra kako je predviđeno i utvrdi krajnji rok

Autori mondo.me Pavle Knežević

Pa ako tako ne može - bez ispadanja iz lige i da se traži još jedno mesto za Evrokup

Izvor: MN Press

ABA liga se sprema za prvi zvanični sastanak klubova od izbijanja pandemije, o čemu smo vam već pisali, kao i o tome šta od njega može da se očekuje.

Partizan je danas ponovo objavio svoj dobro poznati stav: apsolutni prioritet je da se sve završi na parketu, a ako to ne bude bilo moguće, onda da se traže drugačija rešenja, ali, po mišljenju crno-belih, uz poštovanje ostvarenog rezultata.

Uz jednu novinu: Klubovi da se u konsultacijama sa stručnim štabovima dogovore koji je krajnji rok za završetak sezone na parketu.

"Na danas održanoj video sednici Upravnog odbora kluba, usvojena je odluka da se podrži predlog predsednika Ostoje Mijailovića o tome sa kakvim stavom će crno-beli izaći pred ostale klubove regionalnog šampionata. KK Partizan NIS ističe da je za crno-bele apsolutini prioritet završetak sezone na terenu u uslovima za koje su se klubovi izborili svojim rezultatima", navodi se u saopštenju crno-belih.

U saopštenju se navodi da je "završetak sezone u formatu kako je prvobitno i zamišljeno u trenutku kada je ona prekinuta" - "jedino sportsko i potpuno ispravno rešenje".

"Dakle, ako se situacija stabilizuje u dogledno vreme i ako vlasti dozvole da se sportski događaji u zatvorenom prostoru igraju uz prisustvo publike. Za Partizan, ovo je jedini potpuno ispravan put kojim bi se odredio konačan poredak u ABA ligi. Između ostalog, o zadržavanju formata takmičenja u postavljenim okvirima kao prvom izboru, nedavno je govorio i prvi čovek Evrolige Đordi Bertomeu, čiji stav po ovom pitanju, kao liga koja je vezana za Evroligu i Evrokup, klubovi regionalnog šampionata treba da slede", piše Partizan.

"Ipak, mora se imati na umu da se na ovaj model ne može čekati u nedogled. Zbog toga, Partizan poziva klubove da zajedno odredimo tačan datum do kojeg bi nastavak takmičenja morao da počne, kako bismo ligu završili blagovremeno i ostavili dovoljno vremena za pauzu i pripremni period pred sezonu 2020/21", piše najtrofejniji srpski klub.

Partizan naglašava da se "mora saslušati i uvažiti mišljenje stručnih štabova i igrača".

"Zdravlje aktera na terenu ni na koji način ne sme biti ugroženo, stoga im se prilikom određivanja datuma za početak nastavka sezone mora ostaviti dovoljno vremena za trening i pripreme nakon ove prinudne pauze. Tek ako se iscrpe sve mogućnosti da se sezona okonča na terenu, u uslovima koje su klubovi svojim igrama izborili, Partizan smatra da treba razmišljati u pravcu alternativnih rešenja", navodi se.

Partizan ističe i da će se zalagati "za rešenja kojima će se vrednovati ostvareni rezultati i poštovati pozicija klubova koji su pre prekida šampionata bili u prilici da se izbore za plasman u viši rang, plej-of, ali i spasu se ispadanja iz lige".

Treba naglasiti da u "alternativna rešenja" ovde spadaju i svi ostali predlozi: "fajnal for", "fajnal ejt", igranje bez publike i ostalo.

"U slučaju nemogućnosti nastavka ABA lige, KK Partizan smatra da bi trebalo doneti rešenje da se liga proširi na 14 klubova, uz ulazak dva tima iz ABA 2 lige koja su u trenutku prekida zauzimali prvo i drugo mesto na tabeli, odnosno bez ispadanja iz ABA 1", tako glasi predlog za dno tabele.

Što se tiče "gornjeg doma":

"Takođe, zbog potencijalne situacije u kojoj bi usled prekida sezone ekipe na četvrtom i petom mestu imale isti skor, KK Partizan predlaže da se klubovi ABA lige zajedničkim snagama zauzmu za dobijanje još jednog mesta u Evrokupu putem dodeljivanja specijalne pozivnice, koja bi u ovom slučaju omogućila da Evrokup u sezoni 2020/21. igraju i Cedevita-Olimpija i Mornar iz Bara", saopštio je beogradski klub.