Košarka

“Druženje sa sinom i klasična teretana”

Autor mondo.me

Najbolji i najuspješniji košarakaš Crne Gore o korona virusu, šta misli kada će se NBA nastaviti, šta radi u slobodno vrijeme, o donacijama…

Izvor: Vlada Crne Gore

Navike sportista su totalno promijenjene, a naš košarkaški superstar Nikola Vučević se pridržava svih pravila - u Orlandu radi po samostalnom programu u svom domu i nada se nastavku sezone.

Međutim, reprezentativac Crne Gore i jedini naš igrač koji je učestvovao na “All star”-u dovodi u pitanje nastavak NBA lige, jer zna da će biti izuzetno teško organizovati mečeve na ljeto.

Teško je znati kako i što dalje. Ne zna se kako će se odvijati situacija sa virusom, da li će potrajati. Na kraju će to biti odluka više zdravstvenih ustanova, nego samih liga. Čuli smo izjavu da će liga moći da se nastavi tek kad američko ministarstvo zdravlja da “zeleno svjetlo””, rekao je Vučević, koji je dodao.

Biće komplikovano, već pauziramo skoro mjesec dana, to što treniramo - radimo kod kuće, koliko možemo. To se uglavnom bazira na teretani, vožnji sobnog bicikla, ali to nije ništa u odnosu na onaj zajednički rad, koji nam treba da budemo spremni. Da igramo jedan NBA meč”, jasan je 29-godišnji centar.

Pri tome, Baranin je istakao da je apsolutno želja svih igrača da sezona 2019/20. dobije epilog na terenu.

NBA želi da završi sezonu, mi igrači želimo da je završimo. Bilo bi dobro za ljude širom svijeta kada bi se sezona nastavila. Vidjećemo, sigurno da će biti komplikovano, da će biti dosta razgovora čelnika lige i klubova”.

A kako to izgleda jedan dan Nikole Vučevića tokom izolacije…

Dnevni program je uglavnom druženje sa sinom. U ovoj situaciji je sjajno što imam priliku da provedem vrijeme sa najbližima. Tokom sezone sam dosta odsutan i sad to pokušavam da nadoknadim. Što se tiče savjeta tima, to se uglavnom radi o radu u teretani, da se snaga održi. Ako ko ima sobno biciklo u kući ili traku za trčanje, još bolje. Svako se snalazi na najbolji način na koji može. Ključni savjet tima je da ostanemo kućama”, rekao je Vučević.

Nikola je istakao da su prvi dani suspenzije takmičenja u NBA ligi, uz prve slučajeve zaraze u takmičenju, bili stresni za sve u NBA.

Bilo je straha u ligi, ali u našem slučaju Orlanda, mi nijesmo imali mečeve protiv tih ekipa gdje je bilo igrača pozitivnih na korona virus, cijele dvije sedmice prije momenta prekida lige. Nijesmo razmišljali da može i nas ”uhvatiti”, ali sigurno da je postojao veliki strah jer se širilo velikom brzinom”, objasnio je Vučević.

Centar naše reprezentacije sada je fokusiran na individualni rad, zadovoljan što je sa najbližima u situaciji u kojoj je odgovorno ponašanje najhitnije. Ističe, koliko je važno da NBA košarkaši kao javne ličnosti, poznate planetarnoj javnosti, šalju prave poruke.

S obzirom na okolnosti, u ovom periodu obično je borba za plej-of, svima je neobično. Šok je bio kad se sve naglo prekinulo, ali s obzirom na ovu situaciju u svijetu, to je bila prava odluka. Najhitnije je da se brine o zdravlju ljudi, sve će doći nakon toga”.

A sjajni NBA centar se brine u teškim trenucima za živote drugih - učestvovao je u akciji materijalne podrške radnicima u dvorani “Orlanda”, a potom je pomogao donacijom od 100.000 eura naš zdravstveni sistemu

Veliku zahvalnost dugujemo medicinskom osoblju širom svijeta. Stavljaju sebe u tešku, nezgodnu poziciju. I pored opasnosti, rade neprestano, danonoćno, pomažu ljudima. Kada to znate, onda je to samo mala pomoć, da im se malo olakša. Svaka im čast”, podvukao je Nikola Vučević.