Košarka

Koja je od kontradiktornih izjava Zadra tačna? Šta će biti sa ABA?

Autor Pavle Knežević

Informacije su nezvanične i kontradiktorne, da li je iko slagao i da li je Zadru uopšte bitno šta se dešava u vrhu tabele?

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Iako je košarka u drugom, pa i trećem planu, priča se i o tome kada će se takmičenja nastaviti, odnosno, kako završiti sezonu, jer postaje sve izvjesnije da će se takmičenja odigrati sve teže.

Tako se u Slobodnoj Dalmaciji pojavio danas razgovor sa direktorom Zadra, koji pominje da ne treba niko da ispadne i da ligu treba proširiti. Kasnije u toku dana, pojedini mediji preneli su pismo Žilaveca koje su dobili i u kome piše takođe da niko ne treba da ispadne i da ligu treba poništiti.

Pošto su to dva kontradiktorna stava, MONDO je pozvao direktora Zadra da nam razjasni šta je od te dvije izjave tačno. Dobili smo očekivani odgovor: "Ne mogu da komentarišem različite natpise".

Ali, dobili smo i stav funkcionera Zadra, koji se može svesti pod sledeće: "Evroliga se pita sve, ABA će odlučiti na osnovu toga, a lični stav je da ne treba nikoga kažnjavati zbog više sile".

Pročitajte i sami.

"ABA će doneti konačnu odluku, to je ono što se može reći. Što se tiče Zadra, naš stav je prilično jasan: nikoga ne treba za ovu situaciju kažnjavati na bilo koji način, ni u ABA 1 ni ABA 2. Oni koji su prvoplasirani u ABA 2, ja sam za to da uđu.

Mišljenje članica ABA lige neće biti toliko bitno, koliko Evrolige. Ako Evroliga odluči da će ostati stanje kakvo je bilo na početku sezone, da će isti klubovi igrati, da tako kreće ista sezona, onda je pitanje da li ikakva odluka ABA lige ima uticaja?", rekao je Žilavec.

Ali, kao što Zadar i hrvatsku košarku zanima više donji dio tabele, tako i ovdašnju javnost više zanima vrh tabele.

"Ja to potpuno razumem i to je potpuno logično. Kao što sam rekao, ABA će odlučiti, ali što se mene tiče, ja sam za to da se svako nagradi za to što je urađeno u sezoni", rekao je Žilavec.

To je, dakle, tako što se tiče Zadra, ali treba razjasniti još jednu stvar. Da ne krivimo kolege iz Slobodne Dalmacije ili drugih medija, nije nemoguće uopšte da su ovih dana stizale razne kontradiktorne izjave.

Što je u ovom slučaju razumljivo, jer realno Zadar stvarno ne zanima šta se dešava u vrhu. Interes Zadra je da se liga proširi na 14, a ako ne to, onda da se poništi, jer u oba ta slučaja on ostaje u ligi. Sve ostalo je za tim iz srca Dalmacije - nebitno.

Što je i razumljivo.

Jutros smo vam pisali kakav je stav Igokee. Znamo od ranije stavove Crvene zvezde i FMP-a.

A šta se trenutno dešava u ABA ligi?

Ovo je jedini odgovor koji je tačan: Niko ništa ne zna, svi su zatečeni i niko pouzdano ne može da kaže kako će se stvar završiti. I to je jedina prava istina.

Svi klubovi stalno pišu ligi sa raznim predlozima, a MONDO je iz više različitih izvora čuo da su Krka i Primorska tražili od uprave lige da iznese predloge i da oni glasaju.

Ali, ponavljamo - niko ništa ne zna i ne može da zna. ABA liga će skoro sasvim sigurno postupiti isto kao Evroliga.