Košarka

A gdje će “elita“? Parter “zaključan“ za plej - of

Autor mondo.me

ABA liga promijenila pravila pred početak razigravanja za titulu kako se ne bi ponovile nemile scene od prošle sezone - navijači ne mogu da sjede pored terena

Izvor: MONDO

Do kraja regularnog dijela ABA lige su ostala dva kola, ali već sada znamo da će se u polufinalu sastati Budućnost Voli sa druge pozicije i Crvena zvezda sa treće.

“Plavi“ i “crveno - bijeli“ će četvrtu godinu zaredom odmjeriti snage u plej - ofu (počinje 27. marta), nakon jednog polufinala i dva finala, a utakmice Podgoričana i Beograđana će sigurno biti okarakterisane kao mečevi visokog rizika. Dovoljno je da se prisjetimo prošlogodišnjeg finala i nemilih scena.

A pred početak tog finala prošle sezone je stizalo more saopštenja iz Beograda, a onda je viđeno sramno ponašanje u prvom meču u Beogradu, još sramnije u trećem u Podgorici, pa onda najsramnije u petom u Beogradu. A sve je nastavljeno ove sezone kada Crvena zvezda iz njoj znanih razloga nije došla u Podgoricu na derbi 13. kola.

Kako bi se izbjegao novi šamar za ABA ligu, čelnici tog takmičenja su promijenili pravila - poučeni iskustvom da su najviše problema za normalno odigravanje utakmica zadavali ljudi iz partera odlučili su da navijači ne mogu da sjede pored terena.

“Takozvana elita“ je iz prvih redova u Podgorici ulazila na teren, vrijeđala i pljuvala "crveno - bijele", dok je u Beogradu otišla korak dalje pa se šetala terenom, šutirala na koš i to sve dok ekipa Budućnosti izlazi na parket. Međutim, to se ove sezone neće dešavati. Makar na papiru.

U pravnilniku regionalnog takmičenja, u dijelu "Prava i obaveze učesnika plej-ofa ABA lige", član 42, tačka 42.4. stoji.

Na utakmicama plej-ofa zabranjeno je sjedenje na mjestima na parketu oko igrališta. Na tim mjestima isključivo je dozvoljeno sjedenje predstavnicima domaćeg i gostujućeg kluba (i to maksimalno do deset osoba), te predstavnicima ABA lige i njihovim sponzorima. Liste osoba koje smiju sjediti na parketu moraju se dostaviti ABA ligi najkasnije šest sati pred početak utakmice“, stoji u pravilniku, a prenose Dnevne novine.

 Bio je ovo potpuno očekivan potez čelnika regionalnog takmičenja koji ne žele da se nastavi urušavanje ugleda lige koja je došla u situaciju da strahuje za mjesto u Evroligi. Uz to, treba podsjetiti da su kazne od ove sezone pooštrene, pa je tako već nekoliko puta zatvaran parter širom regiona, a među njima je bila i barska "Topolica".

Ako se uzme u obzir da nije mogla biti donesena odluka da se utakmice plej-ofa igraju pred praznim tribinama, bilo je ovo najmanje što je ABA liga mogla da uradi. Sada su na potezu klubovi koji izbore doigravanje. Budućnost Voli, a naročito Crvena zvezda, su se prošle godine "potrudili" da na najbolji način "dočekaju" rivala. Ove sezone se takve greške ne smiju dešavati - u suprotnom, regionalno takmičenje ne smije imati milosti...