Košarka

Crveni napadaju senzaciju protiv trikolora

Autor mondo.me

Crna Gora večeras u 19.00 gostuje Francuskoj u 2. kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, do sada smo sa trikolorima igrali tri puta u prijateljskim mečevima i sva tri puta smo poraženi - 83:72, 83:66, 100:70

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Meč koji je okarakterisan kao "najvažniji" odrađen je uz mnogo problema, ali ono što se piše je pobjeda kojom su već na startu napravili ogroman korak ka plasmanu na Eurobasket.

Drugi meč u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2021. godine igraju na samom zapadu Francuske. Poslije napornog jednodnevnog putovanja, košarkaška reprezentacija Crne Gore stigla je u gradić La Roš sur Jon gdje će večeras (19h, RTCG 2) igrati protiv "trikolora".

Za razliku od selekcije Boška Radovića, Francuska je loše otvorila novi kvalifikacioni ciklus - u gostima su ubjedljivo izgubili od Njemačke koja nema rezultatski imperativ u grupi, jer je već na šampionatu Starog kontinenta kao jedan od domaćina.

Zbog toga pritisak je na strani domaćina u ovom meču.

"Mislim da nije prednost što će oni biti pod većim pritiskom. Nijesam baš upoznat sa takmičenjima na reprezentativnom nivou, ali sam siguran da smo dobro spremni, dobro vođeni sa klupe, imamo dosta potencijala", rekao je Džastin Kobs u najavi meča.

Plejmejker Budućnost Volija je već u prvom meču pokazao koliko će značiti našoj selekciji. Osim što je bio najefikasniji sa 19 poena, njegov doprinos u odbrani je bio od izuzetne važnosti.

"Zadovoljan sam pobjedom, prva četvrtina bila je nevjerovatna, energija u dvorani sjajna. Tako da sam zadovoljan svim. Mislim da sam i ja igrao dobro, bilo je stvari u kojima sam mogao biti bolji, ali definitivno sam uzbuđen zbog  prve utakmice u reprezentativnoj karijeri", osvrnuo se Kobs na svoj prvi meč u crvenom dresu.

Izuzetno naporan meč protiv Britanaca, pa dugo putovanje, te svega dva lagana treninga pred meč. Radović i njegovi izabranici nijesu imali puno vremena za pripremu meča.

"Kada izađem na teren i kada vidim protivnika, jednostavno dobijem energiju i volju da se nadmećem, to obožavam i zbog toga ne osjećam umor. Radujem se meču, nadam se da ćemo biti na visokom nivou i pokušaćemo da pobijedimo", jasan je Kobs.

Da umor od dugog putovanja neće uticati na Suada Šehovića i ostale istakao je i pomoćni trener u stručnom štabu - Vladimir Todorović.

"Imamo vremena da se oporavimo, tako da vjerujem da to neće biti faktor koji će uticati na našu igru. Mislim da ćemo biti svježi i pravi na ovom duelu", nema dilemu Todorović.

U kom god sastavu da igra Francuska je favorit protiv Crne Gore, ali ova selekcija, osakaćena neigranjem najvećih zvijezda ima mnogo mana. Vidjelo se to u prvom meču protiv Njemaca koji su bili u prednosti tokom većine meča.

"Gledali smo taj njihov meč protiv Njemačke. Jesu izgubili ubjedljivo, a razlog je nizak procenat šuta iz igre, dok su Njemci imali mnogo bolje procente šuta. Sigurno da krajnja razlika nije pravi odnos kvaliteta između te dvije selekcije. Atletski je Francuska izuzetna ekipa, koja je talentovanija od Britanaca. Igraju organizovano, duge napade, strpljivo, tako da se radi o reprezentaciji koja je i dalje glavni favorit u našoj grupi uprkos porazu od Njemačke", dodao je pomoćnik i u stručnom štabu Budućnost Volija.

Glavni cilj protiv Velike Britanije bilo je da se zaštiti skok i ne dopustiti rivalu da se rastrči. Nešto slično je zadatak i ovom duelu.

"Moramo da dobro trčimo po čitavom terenu, moramo da zaštitimo skok, kao protiv Britanije. Pri čemu kada se uđe u organizovanu igru mnogo je stvari koje moramo pokriti", analizirao je rivala Todorović.

Kada se pogleda roster Francuske za prvi kvalifikacioni prozor izdvaja se ime Aksela Butelja. Riječ je krilu Bilbaa koji ove sezone u špansku šampionatu prosječno bilježi 17,7 poena.

"Izuzetno kvalitetna ekipa koja u svojim redovima jednog od najboljeg strijelaca ACB lige. Moramo da budemo organizovani i strpljivi. Šanse bi trebalo da tražimo u ranom napadu iz jedne dobre kontrole skoka, tako da očekujem jaku utakmicu u kojoj su Francuzi favoriti, ali mi nijesmo došli da se predamo bez borbe", poentirao je Vladimir Todorović.

GRUPA G

1. kolo

Petak

CRNA GORA - V. Britanija      81:74

Njemačka - Francuska83:69

2. kolo

Večeras

18.45h       Francuska - CRNA GORA

21.00h       V. Britanija - Njemačka

3. kolo

26. novembar

V. Britanija - Francuska

Njemačka - CRNA GORA

4. kolo

29. novembar

V. Britanija - CRNA GORA

Francuska - Njemačka

5. kolo

19. februar 2021.

CRNA GORA - Francuska

Njemačka - V. Britanija

6. kolo

22. februar 2021.

CRNA GORA - Njemačka

Francuska - V. Britanija