Košarka

"Revolveraški okršaj" u finalu Kupa dobila Budućnost (FOTO)

Autor mondo.me

Budućnost je odbranila naslov pobjednika Kupa Crne Gore pošto je u finalu slavila protiv Mornara 83:92. Barani u završnoj predstavi igrali bez Lukovića a u drugom poluvremenu i druge "petice" Vujoševića,

Izvor: MORNAR/MEDIA Pro

Tok finala odredila je, ponajviše, povreda igrača koji je prije četiri dana “srušio” Crvenu zvezdu u Baru - Uroša Lukovića. Prvi centar Mornara zbog povrede nije mogao da pomogne drugovima u finalu Kupa, a druga “petica” Barana Radoje Vujošević isključen je u 16. minutu zbog koškanja sa Kilpatrikom koji je takođe morao u svlačionicu.

Podgorički tim tako je dobio apsolutnu prevlast u reketu što je u meču u kojem Mornar nije išao ni šut sa distance bio preveliki hendikep za domaćina turnira.

Budućnost je mnogo bolje otvorila utakmicu, nakon 3,5 minuta stigla do dvocifrenog vođstva (2:12), nakon čega se do poluvremena igralo uglavnom u ritmu “koš za koš”, a razlika kretala od 6 do 10 poena u korist gostiju.

Da nevolja po Barane bude veća, uz nevolje sa centarskom linijom, rano je u problem sa ličnim greškama ušao i Lens Heris (3 lične sredinom druge četvrtine),a na sve to nadovezala se i serija promašenih bacanja.

Loše je po Mornar počelo i drugo poluvrijeme i u 22. minutu Budućnost je povela sa 14 poena razlike (32:46). Na “krilima” Milka Bjelice sredinom treće četvrtine, međutim, Barani su uspjeli da uhvate priključak (49:53), i probude svoje navijače. U napadu u kojem je domaćin imao priliku da još više smanji razliku, međutim, svirana je četvrta lična Bjelici! Uprkos tome, Heris i Nidam spustili su minut kasnije razliku na samo poen (52:53)!

U 29. minutu Pulen je “ukrao” loptu i poentirao u kontri za preokret a potom pogodio i trojku za 59:55! U finišu treće dionice viđene su još četiri trojke – jedna Nidamova i tri Budućnosti koja je tako poslednji kvartal dočekala sa tri poena viška (62:65).

U 32. minutu situacija po Mornar postala je nepodnošljivo teška jer su Vukoti Paviću za minut svirano tri faula (poslednji nesportski). Šehović i Nidam su trojkama, međutim, ponovo uhvatili priključak (71:71) i atmosfera u Topolici ponovo je "proključala"!

Podgoričani su, međutim, odmah uzvratili serijom 8-1 za bijeg na 72:80. Ni to nije bio kraj "bitke" pošto je Nidam trojkom i peonima iz kontre za 10 sekundi ubacio 5 poena za novi priključak (77:80). U "revolveraškoj" završnici došla je do izražaja duža klupa "plavih" koji su preko Kobsa i Bamforta na 2:16 prije kraja pobjegli na 79:88. 

Mornar je u poslednji minut mogao da uđe sa samo dva poena minusa pošto je Šehović pogodio trojku a Nidam na 1:01 prije kraja promašio otvoreni šut iza 6,75 nakon čega je morao da napravi brzi faul nad Kobsom koji je potom donio podgoričanima +7 (83:91).


Mornar – Budućnost 83:92 (14:24, 18:17, 30:23, 21:27)

MORNAR: Pulen 23, Heris 5, Nidam 18, Jelenić, Šehović 14, Mugoša, Pavić 2, Vujošević, Pavićević, Vranješ, Bjelica 19, Luković.

BUDUĆNOST: Kobs 21, Ivanović, Bamfort 11, Šehović 14, Starovlah, Martin 11, Ilić 4, Z. Nikolić 2, Kilpatrik 7, Popović 14, D. Nikolić 8, Žugić.

Uskoro opširnije...