Košarka

Za prvo mjesto: Plavi protiv Partizana i krcate arene

Autor mondo.me

Budućnost Voli u 19. kolu ABA lige gostuje Partizanu u punoj “Štark areni“ (18.00), biće to duel timova koji dijele lidersko mjesto sa skorom 14-4

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Kucnuo je čas za istinski spektakl na Jadranu! Za utakmicu u kojoj pobjeda donosi prvo mjesto i matematički obezbjeđuje plej - of, u kojoj će pasti rekord po broju gledalaca na jednom meču ABA lige koji je postavljen 25. aprila 2010. na kultnom finalu Partizan - Cibona kada je presudio Dušan Kecman - 16.200 navijača.

Budućnost Voli u 19. kolu ABA lige gostuje Partizanu u kractoj „Štark areni“, a biće to okršaj timova koji dijele lidersko mjesto sa skorom 14-4.

I čeka nas pravi košarkaški rat, kao i u Podgorici, kada su “plavi“ slavili rezultatom 65:60.

Čeka nas izuzetno teška utakmica u Beogradu. Rezultati i u ABA ligi i u Evrokupu dovoljno govore o snazi Partizana. Nije bio bolji i kompletniji u prethodnih šest-sedam sezona, nije imao ni veće ambicije u oba takmičenja. Možemo da osvojimo i 1. mjesto, ali smo jako obazrivi prema onome što nas čeka nakon ove utakmice, jer se borimo za što bolju poziciju pred plej-of“, rekao je Petar Mijović.

“Crno - bijeli“ nakon godina stagnacije konačno liče na stari dobri Partizan. Novac je pronađen, u Beograd dolaze kvalitetni igrači, a trener Andrea Trinkijeri kao jedan od najtalentovanijih mladih stratega u Evropi je garant da u klubu sve funkcioniše na pravi način.

Moraćemo da budemo najbolji ove sezone ako mislimo da sebi damo mogućnost da trijumfujemo u Beogradu. Partizan je ove sedmice već odigrao dva jaka meča, protiv Crvene zvezda i Virtusa, ali je veliki ulog u pitanju, tako da ne možemo da igramo na kartu bilo kakvog umora rivala. Jesmo svježiji zbog manjeg broja utakmica, ali to apsolutno ništa ne znači u uslovima u kojima ćemo da igramo, pred nikad punijom „Arenom” u ABA ligi“.

Budućnost Voli vjerovatno neće moći da računa na Skota Bamforta (doputovao u Beograd, ali teško da će igrati), a u Beogradu je slavila samo tri puta na 15 mečeva. Posljednji trijumf protiv Partizana u glavnom gradu Srbije ispisan je 29. oktobra 2016. godine (64:61) kada je “plave“ vodioVlado Šćepanović (sada pomoćnik Trinkijerija), a “crno – bijele“ Aleksandar Džikić.

Imamo šanse, ali moramo da budemo na visokom nivou, pogotovo u fazi odbrane. Na nekim utakmicama smo imali problem sa tim, ali smo protiv Cedevita Olimpije, Partizana, Mega Bemaxa i Igokee pokazali da možemo da budemo na visokom nivou“, rekao je Mijović, koji se nadovezao.

Partizan je na svakoj spoljnjoj poziciji napadački pokriven sa dva igrača, a već u ranoj fazi meča izmijenja po tri „četvorke” i „petice”. Jako su zahtjevni u taktičkoj pripremi, ali i u fizičkom statusu, kojem moramo da se prilagodimo ukoliko želimo da izađemo sa pozitivnim rezultatom“. naglasio je Mijović.

Italijan na klupi Partizana možda ima najširi roster u cijeloj ABA ligi, igrači su sjajno atletski građeni, ali se čitave sezone muče u šutu za tri poena. To se vidjelo i u Morači u prvom meču kada su “crno-bijeli“ pogodili tri trojke iz 23 pokušaja.

Ako gledamo gdje Partizan nije bio na visokom nivou, to je u procentu šuta za tri poena. Nijednog od tih igrača, iako nema visoke procente ove sezone, ne možete da pustite. Protiv Virtusa su kući imali izuzetno šutersko veče, kao i protiv Cedevite, tako da nisam sklon da se kockamo sa tim. Ne vidim to kao posebnu manu u igri Partizana“, jasan je Mijović.