Košarka

Nema "pod ručnom" u Evroligi: Zvezda da nauči ili da se naljuti

Autor Mladen Šolak

Crveno-beli su još jednom osetili koliko je na najvišem nivou teško nadoknaditi loš i beskrvan početak. Od Efesa su učili, a derbi će biti test da pokaže da li su naučili.

Izvor: MN Press

Crvena zvezda odigrala je u petak jedan od mečeva na koje je već navikla svoje navijače, ali ovog puta nije uspela da napravi veliki preokret.

U duelu protiv Efesa, ekipa Dragana Šakote počela je veoma loše na obe strane terena, bez reakcije gledala kako dominantni lider Evrolige povećava i povećava razliku, a onda se u završnici trgla i približila.

Međutim, uradila je to prekasno i protiv rivala koji je ipak previše jak.

Iako je na početku poslednjeg minuta Zvezda imala napad da priđe na samo "minus 3", ekipa Dragana Šakote nije uspela da pred oko 15.000 gledalaca ponovo napravi obrt za pamćenje. 

Moćni Efes nije tim koji će sebi dopustiti da ostane bez onoga što je sticao 35 minuta utakmice, a u duelu protiv tako snažnog sastava Zvezda je imala dosta toga da nauči - i gledajući rivala, a još više prateći svoje greške.

A, nije ih bilo malo.

Kao i neretko dosad, ekipa Dragana Šakote ponovo je ušla u meč bez "krvi" i bez energije koja je apsolutno neophodna na tako visokom nivou takmičenja, čak i kada na drugoj strani nije dominantni lider Evrolige. Zvezdin trener rekao je posle utakmice da je opominjao igrače da je nedopustivo da loše počnu i protiv Barselone, Asvela, Efesa, ali to nije promenilo mnogo.

I ponovo je bilo simptomatično da u petorci koja ne odgovara na žestinu protivnika startni centar bude Ognjen Kuzmić, a krilni centar Boriša Simanić...

"U ovom timu postoji određena količina energije u svakom igraču, nije stvar u tome ko je počeo, već postoji disproporcija u utrošku energije između unutrašnjih i spoljnih. Imam mnogo više igrača za rotaciju na centarskim pozicijama, a manje na bekovima. To su stvari koje me brinu, a ne ko će da počne", izjavio je Šakota posle utakmice.

Crvena zvezda Anadolu Efes (SPORT)
Izvor: YouTube/EuroleagueBasketball

Posle buđenja u završnici i Efesove pobede, Štark arena ispratila je košarkaše Zvezde u svlačionicu povicima "Hoćemo pobedu, pobedu u derbiju", poslavši tako poruku ekipi pred važan meč protiv Partizana u ponedeljak (18 časova, TV Arena sport).

Pouke iz duela protiv Efesa, ali i ranijih utakmica, moraće da budu usvojene u tom duelu, jer traje borba za što bolje pozicije u plej-ofu, a za dve nedelje su zakazane i utakmice za trofeje.

Derbi će biti uvod u taj period, a Zvezda će protiv Partizana biti jača za kapitena Branka Lazića, čija je energija veoma falila protiv Efesa u periodu koji je odredio izgled utakmice.

Sudeći prema Šakotinim rečima sa konferencije, defanzivnom lideru crveno-belih svesno je dato još nekoliko dana da se odmori pred duel protiv Partizana, u ipak važnijem takmičenju.

"Ne pokušavam ništa da opravdam, ali i pre Barselone smo znali da je pred nama takav program da hteli - ne hteli moramo da napravimo selekciju šta je za naš bitno. Koliko god mi hteli da se pokažemo Evropi, ova utakmica nije naš prioritet i nadam se da neće ostaviti negativne posledice. Dobar tim mora da reaguje posle poraza - ili da nauči ili da se naljuti"

Izvor: MN Press

Subota i nedelja biće dani za pripremu za Partizan, koji je u prvom delu sezone savladao Zvezdu u dramatičnom meču u Štark areni.

"Znamo sa kim igramo, protiv tima koji je prvi u našoj ligi, a uopšte ne razmišljamo o tome da dva dana kasnije igramo protiv Panatinaikosa, dva dana onda protiv Himkija u Moskvi, tri dana kasnije protiv Mornara u Baru... Ako pričamo o energiji, onda treba reći da je nema. Da nismo na baterije. Nekad se treba resetovati. To pokušavamo, radimo. Nekad te protivnik izmuči više, nekad manje".

Da li će Zvezda u derbiju biti jača i za Stratosa Perperoglua? Važni veteran vratio se u tim i na parket, ali još ne ulazi u igru kada je teško.

"Prošlo je tri meseca od njegove operacije. Vratio se, ali počeo je sa loptom da trenira pre dve nedelje. A, kada pomisliš na to da imaš pred sobom još 55 utakmica, pa nije o glavu... Videlo se protiv Igokee da nema ritam. Bolje da sve to radi na treningu, pa da vidimo u nekoj relativno slabijoj utakmici, da do Kupa nađe ritam", objasnio je Šakota.

Pred crveno-belima je 48 sati odmora i pripreme za meč u kojem će pokazati da li su naučili protiv Efesa.

Ili su se bar naljutili.