Košarka

Džoi Barton traži nova pravila za žene: Manji golovi, lakša lopta...

Autor mondo.me Izvor mondo.rs

Gostujući u jednom podkast, Barton je konstatovao da bi ženski fudbal trebaalo da doživi promene.

Ženski fudbal je u senci muškog, a čini se da će tako ostati još dugo vremena. Iako je u poslednje vreme u ekspanziji i ima veliku podršku FIFA i UEFA, još uvek ne može ni da se poredi sa istim sportom u muškoj konkurenciji.

Kontroverzni Džoi Barton, fudbaler koji je stigao čak i do dresa reprezentacije Engleske, predlaže način na koji bi taj jaz mogao da se smanji. Njegova ideja je da žene u budućnosti igraju po drugačijim pravilima.

Čovek koji je još u omladinskim danima nastupao za Everton i Liverpul poznat je ko karakterističnim izjavama. One često nisu nailazile na dobar prijem u javnosti, a i ova bi mogla da uvredi fudbalerke.

Fudbaler koji je najdublji trag ostavio u dresu Mančester sitija zaključio je da bi žene fudbal trebalo da igraju po drugačijim pravilima, kako bi njihovi mečevi bili zanimljiviji.

''Veličina gola i težina lopte bi trebalo da se promene. Ako želite da napravite ženski fudbal boljim, privlačniji publici, da se izbori za svoje mesto... nešto mora da se menja. Dokle god žene igraju na istom terenu i sa istom loptom kao muškarci, biće u podređenom položaju'', rekao je sadašnji trener Flitvuda.

Njegov predlog da se žene takmiče pod drugačijim pravilima značio bi nove dimenzije za teren, golove i loptu. Tako bi fudbalerke mogle jače i dalje da šutiraju, a golmanke bi bile uspešnije u odbranama jer bi branile manji prostor.

Neki slični predlozi su se u Engleskoj već pojavljivali, ali ova odluka ne može da bude doneta na nivou zemlje. Da bi ideja zaživela, morala bi da bude uvažena na mnogo višem nivou.

Stav Džoi Bartona bi mogao i da razljuti neke fudbalerke. Ovakve njegove reči, da je ženski fudbal u debeloj senci muškog i da bi samo njegove promene uspele da mu donesu popularnost, nisu baš nešto što igračice žele da čuje.

Promene koje je predložio Barton, po njegovom mišljenju, prilagođene su ženama na osnovu njihovih fizičkih karakteristika. Nekadašnji fudbaler Marseja, Rendžersa i nekoliko engleskih timova smatra da bi ta promena dovela do toga da muškarci ''ozbiljnije shvataju ženski fudbal''.

Za kraj ovog razgovora, trener engleskeg trećeligaša je dodao i da bi voleo da bude trener Evertona. On je u tom klubu počeo svoju karijeru, još kao dečak. Rođen je u okolini Liverpula, a sada smatra da bi se perfektno uklopio na poslu koji je upražnjen otkazom za Marka Silvu.

Tagovi