Košarka

Neočekivana šansa za crnogorske košarkaše da ipak odu na OI u Tokio!

Autor mondo.me

Odluka Svjetske anti-doping agencije (WADA) da suspenduje Rusiju sa svih velikih takmičenja zbog zbog manipulisanja doping podacima, može da bude sjajna vijest za naše košarkaše.

Izvor: MN Press - arhiva

Ne treba se radovati, naravno, tuđoj muci.

No, odluka WADA da suspenduje ruske sportiste sa svih većih takmičenja, znači da bi u kolektivnim sportovima moglo da dođe do tektonskih poremećaja, a u svemu tome mogla bi da ima koristi i crnogorska košarkaška reprezentacija.

Odluka WADA, za koju je iz Rusije već najavljena žalba, ako ostane na snazi, postavlja pitanje ruske košarkaške reprezentacije i njenog učešća na turniru u kvalifikacijama za Olimpijske igre u Splitu.

Za sada nije poznato da li će i ruskoj košarkaškoj reprezentaciji biti zabranjen nastup u tim kvalifikacijama ili će ipak moći da igra, ali pod neutralnim statusom. Ako joj ne bude bio dozvoljen "neutralan nastup", onda bi Rusiju u tim kvalifikacijama mogla da zamijeni najbolja evropska kvalifikacija prema tabeli FIBA, a to je Crna Gora!

Dakle, ako bi Rusi bili izbačeni, na njihovo mjesto mogli bi naši košarkaši.

Rusija je na turniru u grupi A sa Njemačkom i Meksikom, a dvije najbolje bi se u polufinalu sudarile sa timovima iz grupe B, u kojoj su Hrvatska, Brazil i Tunis. Samo pobjednik tog turnira će izboriti vizu za Tokio.

Za sada, međutim, to još nije izvjesno. Čeka se i stav Svjetske košarkaške federacije (FIBA), ali prije svega, treba sačekati konačnu odluku nakon žalbe Rusije.

U slučaju da najavljena žalba (rok za ulaganje žalbe je 21 dan) ne bude usvojena, slučaj može da završi na Sudu za sportsku arbitražu u Lozani, čija je odluka obavezujuća.