Košarka

“Ilić nije svjestan svoje defanzive, Kobs opterećen“

Autor mondo.me

Trener “plavih“ nakon velike pobjede nad Partizanom pričao o Aleksi Iliću, Džastinu Kobsu koji ponekad izgleda odsustno, posljednjem pojačanju Šonu Kilpatriku

Izvor: MONDO/Danilo Jauković

Budućnost Voli je sama na vrhu ABA lige sa skorom 7-1, prije dvije noći je u krcatoj Morači pao Partizan, sve podsjeća na šampionsku sezonu 2017/2018.

Međutim, svi u plavom taboru su svjesni da je još rano pričati o bilo čemu…

A utakmicu protiv Partizana, pored sjajnog dočeka za heroja iz šampionske godine Nemanju Gordića, na neki način je obilježio Aleksa Ilić. Prije svega zbog defanzivnog učinka.

Na meču koji je ličio na rat, mladi krilni centar je za nešto više od 20 minuta ubacio četiri poena, imao čak devet skokova i jednu asistenciju, pokazavši da može da bude bitan u sistemu Petra Mijovića.

Mi sa Aleksom na veći broj minuta moramo da modifikujemo napad u odnosu na situacije kada smo sa Danilom Nikolićem na četvorci. Aleksa nije svjestan svojih defanzivnih kapaciteta. Ima sve uslove da bude vrhunski defanzivac. Sve propuste sa Danilom korigovali smo sa Aleksom”, rekao je Mijović, koji je dodao.

Međutim, za napad i širinu Danilo nam je izuzetno potreban. Danilo ove sezone radi mnogo više stvari nego prošle. Sigurno će biti svakog dana sve bolji i u odbrani”.

Najefikasniji u redovima lidera regionalnog takmičenja još jednom je bio Džastin Kobs. Američki plejmejker je meč završio sa 14 poena, ali šest od toga je dao sa linije penala, a iz igre je šutirao 4-10. Međutim, mogao je da izraste u tragičara sa tri vezana loša napada u finišu, od čega je jedan faul u napadu na 1:16 do kraja. Mijović je brzo reagovao i izveo ga iz igre.

Sjećate se perioda kada smo selektirali ekipu, dugo smo bili bez plejmejkera. Bilo je dosta oprečnih informacija kada smo razmišljali o njemu. Njegova posvećenost je na izuzetnom nivou. Iskreno, u momentima kada smo gubili utakmice na tu jednu loptu nijesam imao dilemu kome treba da ide. Nikola nije bio na ovom nivou, a to su dva igrača koja najbolje mogu da kreiraju situaciju za sebe i ostale”, rekao je Mijović, koji je svjestan da je Kobs na momente protiv Partizana djelovao odsutno.

Nijesam sreo američkog igrača koji prati sve što se dešava oko kluba. Imali smo mnogo razgovara, pogađa ga sve što se piše i priča i pod opterećenjem je”, otkrio je mladi perspektivni trener.

Ali…

Mislim da ne treba potencirati te situacije. Neke su nas koštale, možda će se okrenuti, možda ponoviti slične. Volio bih da svi igrači koje imamo imaju odnos kao Kobs. Mislim da je neko ko nas je držao dok se Nikola nije vratio”.

A Mijović se dotakao Šona Kilpatrika, koji je očekivano igrao malo, jer je tek stigao u klub.

Teško je kada dođe "strano tijelo", osjeti se neki nemir. Raduje me što smo uspjeli da dovedemo takvog igrača, sjajan karakter i profesionalac. Dugoročno nemam dilemu da će nam pomoći. Protiv Partizana je bilo rizično, pa sam odlučio da "guram" sa onim što je već napravljeno kako bi smo izbjegli da ga uklapamo u ovakvom meču”, podvukao je Mijović.