Košarka

Divac i Peđa rekli MOŽE: Srbija dobila novog selektora!

Autor mondo,rs

Čekanje posle povlačenja Saše Đorđevića sa klupe "orlova" odužilo se, ali je prema saznanjima "Sportkluba" prekinuto ove nedelje uveče - Igor Kokoškov dobio je dozvolu Sakramento Kingsa da preuzme reprezentaciju Srbije.

Ako je vest koja se sinoć munjevito raširila srpskim online prostorom tačna, čekanje na naslednika Saleta Đorđevića završeno je sredinom novembra...

...odnosno na tri meseca od prve utakmice drastično oslabljenih "orlova" u kvalifikacijama za Eurobasket 2021.

Kokoškov je bio deo stručnog štaba selekcije Srbije i Crne Gore u periodu od 2004. do 2005. kada je državni tim predvodio Željko Obradović.

Televizija "Sportklub" objavila je da će novi selektor košarkaške reprezentacije Srbije postati Igor Kokoškov, prvi čovek rođen van granica Sjedinjenih Američkih Država postavljen za prvog trenera nekog NBA tima i, ujedno, Srbin koji je kao selektor Slovenije naneo poraz Đorđevićevom sastavu u finalu Eurobasketa 2017 donevši "zmajčekima" prvu titulu prvaka Evrope u istoriji.

I tada, odmah posle finala u Istanbulu, Kokoškov je pominjan kao "sigurno budući selektor Srbije", a izgleda da se na to čekalo nešto više od dve godine tokom kojih je 47-godišnjak iz Banatskog Brestovca napustio klupu Slovenije, pa i klupu Jute Džez usled ponude Finiks Sansa da postane prvi trener te franšize, dobio otkaz u Arizoni i u razmaku od nekoliko dana prošlog proleća bio imenovan za asistenta u stručnom štabu Sakramento Kingsa.


Prvi do Luka Voltona, po svemu sudeći, dobio je odobrenje dvojice legendarnih srpskih košarkaša, Vlada Divca i Peđe Stojakovića, koji su kao prvi operativci franšize iz Kalifornije morali da prelome i ubede vlasnike da nije pogrešno to što će Kokoškov jednom tokom ove i dva puta tokom naredne NBA sezone napuštati prestonicu Kalifornije na nekoliko dana kako bi okupio, trenirao i vodio reprezentaciju zemlje u kojoj je rođen 17. decembra 1971. godine.

Srbija se posle plasmana na peto mesto na Svetskom prvenstvu u Kini prošlog leta nalazi pred novim ciklusom kvalifikacija u kom neće moći da računa na igrače koji nastupaju u NBA i Evroligi, ali će - izgleda - moći da računaju na čoveka koji je ispisao istoriju svetske košarke kada je postao prvi trener Finiksa pred start prošle sezone.

Izvor: MN Press
"Orlovi" u kvalifikacijama:

20/02/2020 Finska - Srbija

23/02/2020 Srbija - Gruzija

27/11/2020 Švajcarska - Srbija

30/11/2020 Srbija - Finska

18/02/2021 Gruzija - Srbija

21/02/2021 Srbija - Švajcarska

Generalni menadžer Kingsa i njegov asistent, Divac i Stojaković, po svemu sudeći pristali su da pošalju Kokoškova u Srbiju sredinom februara naredne godine, potom i u novembru, kao i februaru 2021, kada će biti završene još jedne tužne FIBA kvalifikacije za velike turnire, poput onih za Mundobasket u Kini kada - konkretno u našem slučaju - pravo nastupa nije imalo i po 14, 15 igrača koji bi, verovatno, bili Đorđevićev izbor.

Ovaj javašluk na relaciji FIBA-Evroliga nastavljen je i u post-mundobasketovskom periodu, koji je završen predkvalifikacijama, posle kojih je Srbija svrstana u Grupu E zajedno sa Finskom, Švajcarskom i jednim od organizatora narednog Evropskog prvenstva, Gruzijom.

Utoliko, Gruzijci su uz Nemce i Čehe sigurni učesnici narednog Eurobasketa, što znači da će iz naše grupe na završni turnir otići dve od tri preostale selekcije. Sva tri "prozora" (20. i 23. februar 2020, 27. i 30. novembar 2020. i 18. i 21. februar 2021. godine) zakazana su u jeku takmičenja u NBA i Evroligi, koje "neće ni da čuju" za puštanje igrača na FIBA kvalifikacije.


Novi selektor Srbije je trenersku karijeru započeo u OKK Beogradu još 1992. godine.

Svakako će veći izazov i za Kokoškova i za "orlove" biti plasman na Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine, koji ne deluje toliko nemoguće nakon što je naš Košarkaški savez predvođen predsednikom Predragom Danilovićem zatražio i dobio organizaciju jednog od kvalifikacionih turnira za plasman na najvažnije takmičenje u svetu sporta.

Dakle - čekamo zvaničnu potvrdu ove vesti nadajući se da je tačna - Igor Kokoškov trebalo bi da predvodi petostruke prvake sveta na turniru koji će se u julu naredne godine u "Areni" boriti za priliku da brane srebro osvojeno u Riju 2016. pod vođstvom legendarnog košarkaša i selektora, Aleksandra Đorđevića.