Košarka

Budućnost oštećena protiv Zvezde, bio je faul na Omiću! ABA liga se oglasila i o poslednjem napadu domaćina

Autor Mladen Šolak

Regionalno takmičenje objavilo je saopštenje o suđenju na utakmici Budućnost - Crvena zvezda u "Morači".

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

ABA liga objavila je saopštenje sa navodima iz ekspertize suđenja na utakmici Budućnost - Crvena zvezda. Nakon što su domaći izdali saopštenje sa šest situacija u kojima smatraju da su oštećeni i nakon što im je direktor ABA lige Milija Vojinović odgovorio u izjavi za MONDO, regionalno takmičenje utvrdilo je da je sudija Denis Hodžić napravio previd u završnici.

ABA liga je utvrdila da je podigao, pa spustio ruku u trenutku nedosuđenog prekršaja košarkaša Zvijezde Uroša Plavšića na košarkašu Budućnosti, Alenu Omiću. "Ta odluka je ispod standarda ABA lige", navedeno je. Takođe, utvrđeno je da u poslednjem napadu Budućnosti nije bilo prekršaja Rokasa Gedraitisa na Mekinliju Rajtu, u pokušaju igrača domaćih da košem donese pobjedu.

Pročitajte saopštenje:

"Na osnovu sudijske ekspertize, utvrđeno je da je suđenje u prvom dijelu derbija bilo na izuzetno visokom nivou, sa nekoliko neispravnih odluka, koje uopšte nisu uticale na ritam utakmice, niti je bilo bilo kakvih reakcija učesnika. Suđenje je u drugom dijelu nastavljeno u istom ritmu i sa istim kvalitetom, sve do trenutka u kojem se nažalost košarkaš Crvene zvezde Džoel Bolomboj nesrećno povrijedio"

"Nakon toga dogodilo se isključenje zvaničnika, prekid zbog vrijeđanja gledalaca i pražnjenja dijela gledališta pored terena. Ti događaji su poremetili ritam utakmice kao i vrlo dobar rad sudija do tih momenata. Naravno da to ne može biti opravdanje sudijskom timu za nekoliko pogrešnih odluka koje su se dogodile u nastavku utakmice. Sve odluke koje su dosuđene ili su trebale biti dosuđene navedene su u rubrici iznad".

"Nažalost posebno se izdvaja situacija kada nije dosuđena odluka 'lična greška u akciji šuta' 3:27 sekundi do kraja utakmice. Tada je igrač Crvene zvezde Plavšić bio odgovoran za faul u akciji šuta nad igračem Budućnosti Omićem. Sudija Hadžić koji se u tom momentu nalazio ispod koša, podigao je ruku bez zvižduka da bi odmah zatim i spustio ruku. Ta procjena je apsolutno ispod standarda koje zahtijeva ABA takmičenje. Iz tog razloga sudija Hadžić je ocijenjen ispodprosječnom ocjenom koja aktivira određene članove Pravilnika o radu sudijske kancelarije AdmiralBet ABA Lige".

"Akcija koja takođe izaziva dodatno objašnjenje je poslednji napad Budućnosti kada je Rajt bio u prodoru ka košu. Ispravno je okarakterisana bez odluke, odbrambeni igrač Crvene zvezde Gedraitis je skokom u svom cilindru igrao odbranu u okvirima dozvoljenim Pravilima košarkaške igre".

Crvena zvezda pobijedila je Budućnost 75:73 predvođena maestralnim Nemanjom Nedovićem, koji je bio tokom meča horski vrijeđan sa tribina. U znak podrške košarkašu zbog vulgarnog skandiranja njegovoj supruzi stao je i Novak Đoković.