Košarka

Svetislav Pešić potvrdio odlazak sa klupe Srbije: Još prije Pariza sam rekao da neko drugi treba da nastavi!

Autor Nebojša Šatara

Svetislav Pešić potvrdio je u intervjuu za beogradsku "Politiku" da odlazi sa mjesta selektora reprezentacije Srbije.

Izvor: Ivica Veselinov/© MN press, all rights reserved

Svetislav Pešić napušta klupu "orlova" nakon osvojene bronze na Olimpijskim igrama u Parizu i srebra sa Svjetskog prvenstva u Manili.

Vijest koju je objavio "Sport klub", brzo je obišla region, a potvrda je stigla od samog Pešića, koji je u ekskluzivnom intervjuu za "Politiku" potvrdio da napušta kormilo nacionalnog tima.

"Predsjednik KSS-a Predrag Danilović podnio je ostavku. Kako sam razumio, uradio je to da bi omogućio novom rukovodstvu saveza da na početku novog olimpijskog ciklusa formira novi stručni štab i ciljeve. Što se mene lično tiče, još prije Pariza saopštio sam da neko drugi treba da nastavi ono što sam započeo. Pošto vidim da me neki nisu dobro čuli, sada im poručujem, da odgovorni - oni koji će ubuduće voditi KSS - treba da znaju da između ostalog moraju da traže i novog trenera. Ja ću, naravno, uvijek biti na raspolaganju srpskoj košarci, ali ću se okrenuti nekim drugim ciljevima i projektima za koje nisam imao vremena zato što sam 24 časa dnevno bio u službi nacionalnog tima Srbije", izjavio je Pešić.

Poslije veikog uspjeha od srpskog selektora se očekivalo samo da podnese raport sa takmičenja u Parizu.

"Moji izvještaji i programi sa prethodnih takmičenja nalaze se u savezu. Posljednje izvještaje i programe koje sam zatekao u kartoteci saveza, kada sam se vratio na mjesto selektora, bili su upravo moji izvještaji i programi kad sam bio selektor 2001. i 2002. Naravno, javnom mnjenju su uvijek važni rezultati, ali ja smatram da svi ti procesi i programi rada u nacionalnom timu uvijek moraju da se stave na papir. Ja sam tu veoma revnosan. Nisam vidio, na žalost, nijedan program i izvještaj mojih prethodnika. Moguće je da to niko nije tražio od njih. Kolege koje dolaze poslije mene imaće zašta da se uhvate i volio bih da nastave to što sam započeo u proteklom olimpijskom ciklusu. Upravni odbor Košarkaškog saveza Srbije dobiće izvještaj iz Pariza i moći će da ga podnese Skupštini", dodao je Pešić.

Svetislav Pešić je svoj drugi mandat na klupi reprezentacije Srbije završio sa gore pomenutim odličjima, a tokom prvog mandata, između 2000. i 2002. godine, reprezentaciju tadašnje Jugoslavije vodio je do zlata na Evropskom prvenstvu u Turskoj i Mundobasketu čiji su domaćin bile SAD.

Pored toga je Svetislav Pešić izgradio jednu od najvećih trenerskih karijera u evropskoj košarci. Još kao igrač bio je šampion Evrope u dresu Bosne, a zatim je kao trener to ponovio na klupi Barselone. Predvodio je još i Albu, Lotomatiku, Dinamo iz Moskve, Crvenu zvezdu, Bajern, kao selektor Njemačke bio šampion Evrope...