Košarka

Bomba - PAO doveo NBA pojačanje, oteli ga Realu

Čedi Osman je novi košarkaš Panatinaikosa!

Izvor: Mehmet Murat Onel / AFP / Profimedia

Kada je Dimitris Janakopulos na društvenim mrežama postavio sliku bombe, znali smo da se sprema veliki transfer, ali niko nije pretpostavljao da je to dolazak Čedija Osmana u redove Panatinaikosa. Dugogodišnji NBA košarkaš vratio se u Evropu, ali ne u Real Madrid kako se očekivalo, već kod Ergina Atamana. 

Osman je bio sedam godina u NBA ligi, od toga šest u Klivlend Kavalirsima i ovu posljednju u San Antonio Sparsima. Za malo se mimoišao sa Erginom Atamanom pošto je turski stručnjak preuzeo Anadolu Efes u sezoni kada je Osman otišao u NBA. Sada Osman ima 29 godina i prošle godine je prosječno imao 6,8 poena, 2,5 skokova i 1,7 asistencija po utakmici kod Grega Popoviča u San Antoniju.

Djelovalo je da je prelazni rok gotov za Panatinaikos kada su nakon odlazaka Luke Vildoze i Aleksandra Balcerovskog stigli Lorenco Braun i turski centar Omer Jurtseven. Ipak, uspio je Panatinaikos da ojača spoljnu liniju sa još jednim odličnim pojačanjem. 

Čedi Osman igra za Tursku, ali je dio djetinjstva proveo u Sarajevu gdje je i krenuo da igra košarku u mlađim kategorijama Bosne. Otac mu je Turčin, a majka Bošnjakinja iz Novog Pazara, a više puta je isticao da neguje svoje porijeklo. Rođen je na Ohridu, tečno priča naš jezik, a na njegovoj svadbi su se između ostalolg čuli i narodnjaci.

"Otac mi je iz Makedonije, ja sam rođen u Makedoniji, a mama je iz Novog Pazara. Živjeli smo devet godina u Sarajevu, u Bosni, poslije smo otišli za Tursku. Počeo sam karijeru u Rinu, pa sam poslije prešao u Bosnu... Super je bilo igrati za Bosnu, ali sad se srušila Skenderija i vidim da nije dobro. Baš mi je žao", rekao je Čedi Osman jednom prilikom.