Košarka

"Nismo dobro radili, nisam davao dobre savjete!" Željko otvorio dušu o prošloj sezoni, otkrio gdje je škripalo

Željko Obradović govorio je o potpuno rekonstruisanoj ekipi, ali i o prošlogodišnjim lošim rezultatima.

Izvor: YouTube/N1

Željko Obradović se odlučio za potpunu rekonstrukciju tima za ovu sezonu, ostao je jedino Balša Koprivica, a sada je objasnio da je ljeto bilo iznenađujuće i za njega. Nije baš bio plan da se mijenja kompletan tim, ali ipak je splet okolnosti doveo do kompletne rekonstrukcije ekipe. 

"Iznenađujuće je bilo ljeto za nas jer nismo imali plan da napravimo praktično novi tim. Splet okolnosti je doveo do toga, da su neki igrači završili ugovor, da smo sa nekim igračima postigli dogovor oko raskida ugovora i kad smo sjeli Ostoja Mijailović kao predsjednik, Zoran Savić kao sportski direktor i ja zajedno sa članovima mog stručnog štaba, jer je meni strašno bitno njihovo mišljenje, onda smo donijeli odluke koje smo donijeli – i zadovoljni smo tim odlukama", rekao je Obradović u emisiji "Direktno" na "Juronjuzu". 

Graditi tim od temelja nije lako, ali kako se čini, trener crno-bijelih ima podršku Grobara. U potpunosti drugačija ekipa, zahtijevala je i u potpunosti drugačiji vid predstavljanja tima. Željko Obradović smatra da su navijači baš na "crno-bijeloj simfoniji" pokazali da su prihvatili nove igrače. "Ostali su samo Balša Koprivica i mali Aleksa Dimitrijević od prošle godine. Tek smo u fazi da je prošlo desetak dana od početka priprema, veoma je rano govoriti o bilo čemu, ali se osjeća atmosfera koja je veoma pozitivna. To je ono što me raduje i to je maltene uvijek na početku sezone – svi su puni entuzijazma, željni rada i novih i dobrih odnosa. Kad dođu neki teški trenuci, tad se prepoznaju stvari, tad se pokazuju pravi karakteri, kakvi smo svi, ali... U ovom trenutku nema razloga ni za kakvo nezadovoljstvo", zaključio je Obradović.

Željko Obradović je već nekoliko puta govorio o lošim rezultatima prethodne sezone. Uvijek ostaje neizbježno pitanje o većim očekivanjima, jer samo godinu dana ranije crno-bijeli su bili na korak od plasmana na F4. Ipak, sezona za nama nije ostavila tako lijep upisak, a najtrofejniji trener Evrope na to kaže: "Desilo da smo mi promijenili tim prethodne godine, da su četiri naša izuzetno bitna igrača promijenila sredinu, dva od tih igrača su bili prvaci Evrope. Jedan je bio na F4, a još jedan je igrao finale NBA lige. Pričamo o velikom kvalitetu koji su ti igrači imali. Sam prelazni period prošle godine obilježila je jedna situacija na koju se ja ne bih vraćao... To je dovelo do toga da napravimo tim kakav smo napravili. Ja sam bio zadovoljan, u okolnostima u kojim smo bili kako smo reagovali. Na nesreću, ili na neznanje, kako god hoćete, jer ja vjerujem da sreća prati hrabre a očigledno nismo bili dovoljno hrabri. Izgubili smo 12 utakmica na jednu loptu. Samo jednu od tih 12 smo dobili".

Očigledno nije lako otkriti razloge uspona i padova i velikih oscilacija. Sezonu crno-bijelih pretežno su odredile nesrećne završnice u rezultatski neizvjesnim mečevima. Na kraju, Obradović je još jednom pokušao da pronađe odgovor: "Pretpostavljam da je to posledica toga što nismo dobro radili, što ja nisam davao dobre savjete, ili što igrači nisu radili u toj završnici na način na koji smo se dogovarali. Šta god da je bilo - bilo je pogrešno. To su sigurno razlozi zbog čega nismo imali uspješnu sezonu. Na kraju krajeva, da smo dobili dvije ili tri utakmice više bila bi apsolutno druga priča. Takav je sport, uvijek ste na ivici i zavisimo od toga - kako se okrene jedna utakmica, okrene vam se sezona. Treba sve uraditi da se to ne ponovi ove sezone i radićemo na tome", naglasio je Obradović.