Košarka

Olimpijakos "bacio" novu bombu evropske košarke: Stigao igrač sa 12 NBA sezona!

Autor Dušan Ninković

Grčki tim obezbijedio veliko pojačanje pošto u Pirej stiže Evan Furnije.

Izvor: MN Press

Veliko pojačanje Olimpijakosa za Evroligu je francuski košarkaš Evan Furnije (31), NBA veteran koji se nakon odlaska 2012. godine vraća u evropsku košarku. Kako navode specijalizovani košarkaški sajtovi, Francuz je dogovorio dvogodišnju saradnju sa grčkim timom, koji će za to platiti čak pet miliona eura!

Evan bi trebalo da bude jedan od najvažnijih igrača tima Jorgosa Barcokasa, a u evropsku košarku donosi ogromno iskustvo iz SAD pošto je odigrao 704 ligaška i 20 mečeva u doigravanju tokom prethodnih sezona. Grčki tim odlučio se za još jedno pojačanje na spoljnim pozicijama, iako je djelovalo da jedan od najboljih i najskupljih timova već ima sasvim dobro popunjene pozicije beka šutera i krila.

Pored dugogodišnjeg francuskog reprezentativca na poziciji dva mogu da igraju Tajler Dorsi i Luka Vildoza, dok su na tri Šekil Mekisik i Kostas Papanikolau. Djeluje da je to "dubina" kakvu nema mnogo timova u Evropi, pa se očekuje da Olimpijakos ponovo bude u samom vrhu.

Furnije je prvu seniorsku sezonu odigrao za Nanter, zatim je nosio dres Pojtijera, a od 2012. godine je u NBA ligi. Denver Nagetsi izabrali su ga kao 20. pika, a pored tima iz Kolorada nastupao je još i za Orlando, Boston, Njujork i Detroit u kojem je završio prethodnu sezonu.

Svojevremeno je dva puta biran za najboljeg mladog igrača francuskog prvenstva i dva puta je proglašavan za igrača koji je najviše napredovao u francuskoj prvenstvu. Pored toga je godinama bio reprezentativac Francuske, sa kojom ima srebrne medalje na Olimpijskim igrama u Tokiju 2021. i Parizu 2024. godine, bronze sa Mundobasketa 2014. i 2019. godine, kao i srebro i bronzu sa Evropskih prvenstava.