Košarka

Preminuo velikan jugoslovenske košarke!

Autor Nikola Lalović

Preminuo je Ratomir Tvrdić, legendarni bek Jugoplastike i reprezentacije Jugoslavije!

Izvor: MN Press

Tužne vijesti dolaze iz Splita, preminuo je veliki Ratomir Tvrdić! U 81. godini umro je jedan od najvećih igrača Jugoplastike iz Splita, a ujedno i dugogodišnji reprezentativac Jugoslavije koji je osvojio veliki broj medalja sa nacionalnim timom. 

Rođen je 1943. godine, a cijelu karijeru je proveo u Jugoplastici. Igrao je na poziciji beka i za "žutima" je osvojio dva prvenstva Jugoslavije 1971. i 1977. godine, tri kupa Jugoslavije, kao i tri Kupa Radivoja Koraća, dok je to još uvijek bilo međunarodno takmičenje. Igrao je sa svojim klubom i finala Evrolige i Kupa pobjednika kupova. 

Sa reprezentacijom Jugoslavije bio je prvak svijeta u Ljubljani 1970. godine, a uzeo je i dva zlata na Eurobasketu. Prvi put je bio šampion Evrope 1973. u Španiji, a drugi put na domaćem terenu 1975. Uzeo je srebra na Svjetskim prvenstvima 1967. u Montevideu i 1974. u Portoriku, a u Italiji 1968. godine uzeo je evropsko srebro.

Za Jugoslaviju je igrao i na Olimpijskim igrama 1972. te je zauzeo peto mjesto, a karijeru je zaključio 1977. nakon 17 godina u splitskom sastavu. Ostaće tako Tvrdić upamćen kao dio jedne od najvećih generacija Jugoplastike, odnosno današnjeg KK Splita, s Damirom Šolmanom, Željkom Jerkovom... Prije pojave generacije sa Dinom Rađom i Tonijem Kukočem koja je postala višestruki prvak Evrope Tvrdić se smatrao za najvećeg splitskog košarkaša ikada.