Košarka

Amerikanci izbacili listu najboljih košarkaša!

Autor Dragan Šutvić

Čak šest reprezentativaca Jugoslavije našlo se na listi najboljih košarkaša koji nikada nisu igrali u NBA ligi.

Izvor: MN Press

Poznati američki košarkaški portal "Hups hajp" napravio je listu od 25 najboljih košarkaša koji nikada nisu zaigrali u NBA ligi, a mnogo poznatih imena je na njoj! Tu se nalazi čak šest košarkaša koji su nastupali za jugoslovenski nacionalni tim tokom godina! Prvi na listi je ipak Amerikanac Rodžer Braun, legendarni krilni košarkaš koji je, realno gledano, ipak na neki način bio dio NBA lige.

On je zapravo tri puta osvajao ABA ligu, naravno ne ovu Jadransku, već profesionalnu ligu u SAD koja je šezdesetih i sedamdesetih postojala paralelno sa NBA. Bio je jednom MVP finala, a nastupao je za Indijanu, Memfis i Jutu. U prvih pet godina karijere je prosječno imao 20,6 poena, 7,2 skoka i 4,5 asistencija

Odmah poslije njega na drugom mjestu je najbolji košarkaš koji realno nikada nije došao u NBA, legendarni Dejan Bodiroga. Fantastični Srbin koji je sada na čelu Evrolige se našao ispred dvije internacionalne legende, Brazilca Oskara Šmita na trećem i Grka Nikosa Galisa na četvrtom mestu. Potom kao peti slijedi Varen Džabali, još jedan Amerikanac iz ABA. Šesti je Rus Sergej Belov, sedmi Bob Netolicki, još jedan ABA igrač.

Na osmom mjestu je po mnogima najveći hrvatski košarkaš svih vremena i najtrofejniji jugoslovenski reprezentativac u istoriji Krešimir Ćosić, a deveti je Serhio Ljulj. Zatim slijedi Dražen Dalipagić kao još jedan Srbin i član legendarnih generacija jugoslovenske košarke kao deseti, a jedanaesti je Amerikanac Red Robins, takođe iz ABA lige. Na 12. mjestu je drugi Brazilac Vlamir Markes, a 13. je legendarni Italijan Dino Menegin. Ovo su sve legende jugoslovenske košarke sa liste: 

Zatim slijedi još jedan legendarni Srbin Dragan Kićanović koji je zajedno sa Dalipagićem dominirao u dresu Partizana, pa NCAA zvijezda Šerman Vajt.Teodoras Papalukas je 16. a na 17. mjestu nalazi se tragično preminuli Radivoj Korać koji se u svoje vrijeme smatrao možda i jedinim košarkašem iz ostatka svijeta koji bi mogao da zaigra sa Amerikancima u njihovoj ligi. 

Poslije njega na listi imamo Darela Karijera, pa legendarnog grčkog plejmejkera Dimitrisa Dijamantidisa i jednog Amerikanca iz Evrolige Kajla Hajnsa. Na 21. mjestu je Huan Antonio San Epifanio, a posljednja legenda jugoslovenske košarke na listi je Mirza Delibašić. Sve se završava sa Gregorom Fučkom, Markisom Hejnsom koji je cijelu karijeru proveo u nečemu što samo liči na košarku a igralo se u Harlem Globtrotersima, a 25. je Meksikanac Manuel Raga. 

Ovo je kompletna lista, redom: Rodžer Braun, Dejan Bodiroga, Oskar Šmit, Nikos Galis, Varen Džabali, Sergej Belov, Bob Netolicki, Krešimir Ćosić, Serhio Ljulj, Dražen Dalipagić, Red Robins, Vlamir Markes, Dino Menegin, Dragan Kićanović, Šerman Vajt, Teodoras Papalukas, Radivoj Korać, Darel Karijer, Dimitiris Dijamantidis, Kajl Hajns, Huan Antonio San Epifanio, Mirza Delibašić, Gregor Fučka, Markis Hejns, Manuel Raga.