Košarka

FRANCUZI SRUŠILI NJEMCE I PLASIRALI SE U FINALE OLIMPIJSKIH IGARA

Autor Balša Janković

Prvi finalisti košarkaškog turnira u muškoj konkurenciji su Francuzi

Izvor: Panoramic / Sipa Press / Profimedia

Prvi finalisti košarkaškog turnira u muškoj konkurenciji su Francuzi – “trikolori” su pobijedili Njemačku 73:69 i za olimpijsko zlato igraće sa pobjednikom meča Amerika-Srbija, koji će početi u 21 sat.

Nisu izabranici Vensana Kolea bili favoriti u današnjoj utakmici protiv svjetskih prvaka, naročito nakon što su ih Njemci ubjedljivo pobijedili u grupnoj fazi.

I početak današnje utakmice nije nagovještavao ovakav epilog jer je ekipa Gordija Herberta imala plus sedam nakon 10 minuta, 25:18.

Međutim, od tog trenutka Francuzi su pojačali odbranu, Njemačka nije imala tečan napad i do poluvremena je rezultat izjednačen.

Na početku nastavka razigrao se Geršon Jabusele i povukao Francusku, koja je imala konstantnu prednost, najviše 13 poena sredinom posljednjeg perioda.

Međutim, došli su Njemci na minus dva u posljednjem minutu, ali nisu uspjeli da preokrenu u penal završnici.

Na kraju je Isaja Kordinije sa linije slobodnih bacanja ovjerio trijumf Francuske.

Najefikasniji u pobjedničkom sastavu bio je Geršon Jabusele sa 17 poena i sedam skokova, Isaja Kordinije je dodao 16, a Viktor Vebmanjama 11.

U ekipi Njemačke 18 poena Denisa Šrudera, a dvocifren je bio još samo Franc Vagner sa 10 poena i osam skokova, pa će prvak svijeta morati da se zadovolji borbom za bronzu u Parizu.