Košarka

NESTVARAN PREOKRET SRBIJE ZA PLASMAN U POLUFINALE!

Autor Balša Janković

Čuvena dvorana "Bersi" u Parizu bila je svjedok mnogih velikih sportskih priča, a jednu takvu danas su režirali košarkaši Srbije i Australije.

Izvor: Federico Pestellini / Panoramic / Profimedia

Na kraju nakon pravog rolerkostera, perioda sjajne igre i jednih i drugih, velike drame i dodatnih pet minuta slavila je Srbija (95:90) i plasirala se u polufinale Olimpijskih igara.

Imala je Australija i plus 24, ekipa Svetislava Pešića je stigla da sve to "izbriše", a onda je klasa NBA superzvijezde Nikole Jokića u produžetku riješila pitanje pobjednika.

"Kenguri" su odlično otvorili meč, Peti Mils, Džoš Gidi i drugovi praktično da nisu imali promašaj, pa je brzo "odletjela" na ogromnih 44:22 sredinom druge četvrtine.

Pokušavao je Svetislav Pešić da probudi ekipu, ljutio se tokom tajm-auta, a onda su njegovi momci konačno počeli da igraju...

Na krilima energije Alekse Avramovića i klase Nikole Jokića i Bogdana Bogdanovića, Srbija je već do sredine treće četvrtine "istopila" ogromnu prednost, a trojkom kapitena i povela 61:60.

U posljednjoj četvrtini razigrao se Vasilije Micić koji je u tom periodu praktično sam "vukao" Srbiju, ali je na 9,8 sekundi prije kraja i pri rezultatu 81:80 pogodiio samo jedno slobodno, što je dalo šansu Milsu da još jednom pokaže klasu.

Iako je Jokić odigrao odličnu odbranu, plej Majamija je pogodio i odveo meč u produžetak.

A, onda je u dodatnih pet minuta Grad svjetslosti obasjala klasa Nikole Jokića - igrao je fantastičnu odbranu, dijelio blokade, skidao loptu sa obruča, gubio i osvajao lopte, a onda i pogodio ključne poene za veliki trijumf Srbije.

As Denvera je meč završio sa 21 poenom, 14 skokova i osam asistencija, Bogdan Bogdanović je dodao 17 poena, a Micić 14 koševa i šest dodavanja.

Na drugoj strani, Mils je ubacio 26, a Gidi poen manje.

Srbija je preskočila "kengure" i sada u polufinalu čeka Sjedinjene Američke Države, koje večeras igraju protiv Brazila.

Među četiri najbolja od ranije je Njemačka koja je bila bolja od Grčke, dok se velika borba očekuje i u duelu domaćina Francuske i Kanade.