Košarka

"MISLIO SAM - BIĆU BOLJI OD MAJKLA DŽORDANA" Ni 3 NBA titule nisu dovoljne da shvate kako je igrao

Autor Mladen Šolak

Ima tri NBA titule, jedan je od najvećih u svojoj generaciji, a verovatno i u istoriji. Međutim, mnogi mu to ne priznaju ni danas. Zna šta je razlog tome.

Izvor: Twitter/WheelerJaylen

Legendarni NBA košarkaš Dvejn Vejd (42) bio je trostruki šampion, jer je osvojio titulu vodeći Majami u svojoj trećoj godini u ligi (2006), a onda je sa Lebronom Džejmsom i Krisom Bošom podigao trofej još dva puta, 2012. i 2013.

Pet godina nakon kraja karijere, Dvejn Vejd bez lažne skromnosti priznaje da je igrao tako dobro i raznovrsno da mnogi nisu ni shvatali šta sve radi na terenu. I imao je jedan cilj dok je odrastao u rodnom Čikagu, na koledžu Market i u prvim godinama u ligi - da stigne i prestigne Majkl Džordana.

"Kada se sada osvrnem, niko nije zaista razumeo moju igru. Ne znate šta sam radio. Činio sam toliko različitih stvari, igrao toliko različitih uloga... To je jedan od razloga zbog kojih ne dobijem priznanja", rekao je Vejd.

Prema njegovom mišljenju, to što je bio tako raznovrsan nije mu pomoglo da ga u košarci prepoznaju kao majstora za određeni način ili deo igre. Prosto, činio je sve. "Nisam najveći šuter svih vremena, jer sam bio sjajan u nekoliko različitih stvari. Nisam učio kako da budem veliki na jedan način, već sam učio kako da budem sjajan u više različitih uloga. I niko ne zna da detaljno analizira moju igru. Zato previde to i fokusiraju se na jednu ili dve stvari, ali radio sam ih toliko...".

"Sve u svemu, imao sam to i pre povreda sam razmišljao u stilu 'Džordane, stižem po tebe'. To je moj mentalitet. Mislio sam da ću da skinem Em-Džeja i da budem najveći. Top sam shvatio veoma rano, već u svojoj drugoj sezoni u NBA ligi", kazao je Vejd.

A, kada priča o povredama, to zaista otkriva gomilu problema sa kojima se suočavao igrajući čak 14 sezona za Majami i po sezonu za Bulse iz rodnog Čikaga i za Klivlend Kavalirse.

"Povrede su napravile pakao od karijere Vejdu, pa sada prizunaje da je u desnom kolenu imao dve povrede kostiju, ispod čašice je imao hondromalaciju (upalni proces tkiva u zglobu kolena), koja iritira čašicu do te mere da bol postaje samo još veći. Levo koleno je operisao čak tri puta, pa zbog toga ima i artritis".

Tagovi