Košarka

NBA KOŠARKAŠA ČEKA ZATVOR ZBOG KLAĐENJA! Otkrio kako je namještao mečeve, njegov tim zaradio milione!

Autor Dušan Ninković

Američki košarkaš mogao bi da završi u zatvoru nakon što se saznalo da je namještao mečeve u NBA ligi.

Izvor: USA TODAY SPORTS / DDP USA / PROFIMEDIA

Američki košarkaš Džontej Porter dobio je doživotnu zabranu igranja u NBA ligi nakon što se saznalo da je namještao mečeve na kojima je nastupao! Nije to sve - mogao bi da dobije i zatvorsku kaznu nakon što je priznao da je učestvovao u namještanju mečeva i to tako što bi ostajao ispod granica koje su bukmejkeri propisali!

Nekadašnji NBA igrač Džontej Porter (24) otkrio je u šokantnom priznanju da je igrao ključnu ulogu u prevarama koje su uticale na sportsko klađenje u NBA ligi. Porter je kladioničarima davao inforamcije, a zatim i bilježio ispodprosečne rezultate na mečevima kako bi izmirio svoje ogromne kockarske dugove! Ovo priznanje izazvalo je šok u svijetu sporta, ističući mračniju stranu profesionalne košarke.

Porter koji je nekada igrao za Toronto Reptorse, izjasnio se krivim za zavjeru. Sada se suočava sa novčanim kaznama u iznosu od 456.000 dolara. Zbog svega što je radio tokom prethodnih godina, za Džonteja Portera završena je NBA karijera. "Znam da je ono što sam uradio bilo pogrešno i nezakonito, i duboko mi je žao zbog svog ponašanja“, rekao je košarkaš tokom svog pojavljivanja na sudu pred saveznim sudijom u Bruklinu.

Skandal je izašao na vidjelo kada je Porter priznao da se kladio i sarađivao sa još četiri osobe kako bi manipulisao ishodima. Njegovi saradnici navodno su zaradili preko milion dolara od opklada na utakmice koje je Porter namerno sabotirao. Porter je grupu svojih saradnika obavještavao o dešavanjima sa mečeva, odnosno o informacijama na kojim utakmicama će podbaciti. Ove unutrašnje informacije su im omogućile da se klade na specifične detalje, kao što subroj poena ili vrijeme koje će Porter provesti na terenu.

Jedan značajan slučaj dogodio se tokom utakmice Reptorsa 26. januara protiv Los Anđeles Klipersa. Porter je, tvrdeći da je imao lažnu povredu oka, izašao iz igre posle samo četiri minuta. Sličan štos je ponovio 20. marta protiv Sakramento Kingsa, glumeći bolest da bi ranije napustio igru. Ovi proračunati potezi osigurali su da njegov učinak padne ispod očekivanja, omogućavajući da se opklade njegovih saučesnika dobro isplate.

Porterovo učešće u skandalu kulminiralo je doživotnom zabranom igranja u NBA 4. aprila, nakon istrage koja je razotkrila njegove aktivnosti u vezi sa namještanjem utakmica i klađenjem. Liga je otkrila da je Porter stavio najmanje 13 opklada na NBA utakmice između januara i marta ove godine, a da je usput manipulisao ishodima utakmica u korist svojih saradnika. Suočen sa značajnim pravnim posledicama, Porteru je na izricanju presude 18. decembra preporučena zatvorska kazna od 41 do 51 mjesec. Pušten je uz kauciju od 250.000 dolara i mora da nastavi sa savjetovanjem o kockanju.

Porterova otkrića su bacila mračan oblak na njegovu karijeru, koja je uključivala boravak u Memfis Grizlisima i kratak staž u G ligi. Bivši košarkaš Univerziteta u Misuriju, imao je prosek od 3,7 poena i 2,6 skokova u 37 utakmica u karijeri. Njegova budućnost nije na košarkaškom terenu, pošto će u narednim periodu morati da vodi pravde bitke nakon skandala koji je sam napravio.