Košarka

SO BAR: KK "Mornar" duguje Sportskom centru preko 100 hiljada eura

Autor Milica Mrvaljević Izvor Vijesti

Leković je tražio da i šef barke skupštine, Branislav Nenezić, to pojasni budući da se radi o ugovorima koje je on potpisao kada je bio direktor SRC-a.

Izvor: MN Press

Košarkaški klub "Mornar Bar" duguje Sportsko-rekreativnom centru (SRC) Bar oko 130 hiljada eura. To piše u Izvještaju o radu sa finansijskim izvještajem tog lokalnog preduzeća za 2023. godinu koji je bio predmet rasprave na sjednici lokane barske skupštine koja je održana u četvrtak.

Prema tom dokumentu, KK "Mornar Bar" duguje 85.336 eura za brendiranje u 2022. godini i 24.103 eura u 2023. godini. Za zakup kancelarija u dvorani "Topolica" 2021. godini duguju 25.054 eura. U prošloj godini profit ovog lokalnog preduzeća iznosio je 650 eura što je 47 puta manje od godine prije toga dok su prihodi i rashodi veći od 692 hiljade.

Na sjednici Skupštine opštine (SO) Bar, odbornik Demokrata, Momčilo Leković, pitao je da li je bilo nekih promjena u odnosu na današnji dan i dan sastavljanja tabele sa potraživanjima odnosno dugovanjima.

Leković je tražio da i šef barke skupštine, Branislav Nenezić, to pojasni budući da se radi o ugovorima koje je on potpisao kada je bio direktor SRC-a.

"Vidimo da je direktor Janković čim je stupio na funkciju raskinuo predmetne ugovore zbog neizmirenih obaveza i isti su dati javnom izvršitelju na izvršenje. Šta se ovdje desilo? Zašto KK Mornar nije nastavio da plaća ono što je po ugovoru bio u obavezi a naročito ako uzmemo u obzir da Opština Bar ima dio vlasništva u ovom klubu. I ne samo to, nego se na čelu skupštine kluba nalazi bivši odbornik, Neđeljko Čović, koji je blizak svima vama iz vlasti", rekao je, kako prenose Vijesti.

Istakao je da Skupština opštine Bar svake godine izdvaja sredstva iz budžeta za finansiranje ovog kluba. Podsjetio da je Opština Bar, koja ima 30 odsto vlasništva u "Mornaru" dala ovom klubu 150 hiljada eura 2019. godine, 160 hiljada 2020. i 2021. godine, 210 hiljada 2022., 400 hiljada 2023, godine i pola miliona ove godine.

"Mislim da je to za opštinu koja ima samo 30 odsto u tom klubu sasvim dovoljno i značajan doprinos u rezultatima ovom kluba. Sad ispada da Opština Bar sama sebi duguje 134 hiljade eura", poručio je Leković.

Ocijenio je da bi bilo korektno da danas SRC ima ne samo 650 eura plusa već preko 135 hiljada eura. Njega je zanimalo zašto prethodno rukovodstvo, odnosno Nenezić, nije postupilo kao Janković i zatražio da objasni šta stoji u ugovorima koji je potpisan sa KK "Mornar".

Božidar Janković, direktor Sportsko-rekreativnog centra Bar, kazao je da je tačno da su postojala sporna potraživanja te da KK „Mornar Bar“ nije plaćao zakup jer, koliko on zna, su imali finansijskih problema.

"Napravili smo bili sporazum sa predsjednikom kluba, gospodinom Pavićevićem (Đorđijem), gdje smo dogovorili dinamiku otplate toga duga. Trebalo je da se plati 31. oktobra, 31. novembra i 31. decembra. Kada je prošao prvi oktobar odmah nakon nepoštovanja sporazuma koji smo napravili sa košarkaškim klubom mi smo dali na izvršenje i dio sredstava je odmah naplaćen", kazao je Janković ali nije precizirao koliki iznos je naplaćen.

Ispričao je da kada su dva sledeća ugovora, sa većim ciframa, dali izvršitelju uložena je žalba i donijet je zaključak da se ide na sudsko odlučivanje.

Sva potraživanja su uredno fakturisali i time su morali da plate i porez na dodatu vrijendost, kazao je i dodo da kada je postao direktor, sastao se sa svim klubovima koji su dužni i tražio da oni predlože kako će da plate.

Po njegovim riječima, vlasnici KK "Mornar Bar" su godinama ulagali u sportsku dvoranu, sam klub je postigao odlične rezultate koji su za ponos čitavog grada, doveli su brojne svjetske klubove u Bar i omogućili da se u toj dvorani igra ABA liga. Da je mogao ikako da oprosti taj dug, naglasio je, on bi ga oprostio ali mu je Pavićević sam rekao da krenu u izvršenje ukoliko ne bude ispoštovan sporazum, pišu Vijesti.

Nenzić je, odgovarajući na Lekovićeva pitanja, ispričao da je u decembru 2014. godine postao direktor SRC Bar i osam godina bio na njegovom čelu i nakon dvije godine po prvi put prezentovao minus jednog javnog preduzeća što nije bilo odobravano od tadašnje većine odbornika.

"Te godine sam naslijedio budžet od 210 hiljada eura. Za osam godina upravljanja tim društvom došao sam u situaciju da 16. decembra 2022. godine napustim tu funkciju sa plusom od 32 hiljade eura i na računu ostavim 96 hiljada eura“, poručio je on.

"U trenucima potpisivanja tog ugovora KK „Mornar“ je ostvarivao zaista velike rezultate. Samo to brendiranje je bilo možda kruna tih rezultate. Te godine je jedna lopta dijelila „Mornar“ od finala ABA lige i možda košarkaški bar od Evrolige. U tom trenutku ljudi iz KK Mornar imaju razumijevanja, želju i potrebu da svoj rezultat zaokruže brendiranjem "Topolice", poručio je Nenezić.

Kada bi se rapisao javni poziv za brendiranje, ocijenio je on, niko se ne bi prijavio jer "Topolica" nije "Štark arena" a Bar nije Beograd. Dvorana "Topolica" već punih sedam godina, kako je kazao, ne bi bila u upotrebi da nije bilo dogovora tri strane – Opštine Bar, SRC-a i KK "Mornar".

Pozvao je sve one koji misle da je kao direktor tog preduzeća nekoga oštetio pdonesu prijave nadležnim organima. Rekao je da su „dolazili i dopisi i od MANS-a i od svakoga, pa nije utvrđena nikakva nepravilnost“.

Prema Izvještaju o radu sa finansijskim izvještajem za 2023. godinu SRC-a, u koji su "Vijesti" imale uvid, ukupna dugovanja prema tom preduzeću iznose 163,718.17 eura. Među dužnicima je i firma predsjednika „Mornara“, Đorđija Pavićevića.

"Baskethand" u Pavićevićevom vlasništvu, prema izvještaju, duguje 3,705 eura za zakup teretane, vodu i struju u njoj za decembar 2023. godine.

Janković je predstavio barskim odbornicima izvještaj za prošlu godinu i kazao da je ona završena uspješno. Kazao je da su sva sporna potraživanja koja je SRC imao predata na naplatu u zakonskoj proceduri koja sleduje.

"Trudili smo se da maksimalno podignemo nivou usluga poboljšanjem ukupne usluge, kako našim sportskim klubovima, rekreativcima, odnosno samim građanima tako i gostujućim ekipama. Veliki napori i sredstva su uložena da bi sportski objekti bili u stanju da prime svekorisnike usluga na potrebnom nivou, posebno na otvorenim terenima što je iskazalo i veliki fizički rad, naročito ljeti i stvarno smo ponosni na sve učenike u ovom procesu, jer i sami možete da vidite da je sve uredno i održavano a u ljetnjem periodu smo dodatno angažovali i stražare, radnike koji su radili treću smjenu jer je bilo dosta upada, vandala i lomljave mobilijara SRC-a", ispričao je Janković, kako Vijesti prenose.

Radili su na promociji, dodao je, preko sajmova i saradnjom sa Turističkom organizacijom "Bar" dobrom saradnjom sa "Crvenom zvezdom“ i "Partizanom". On je pomenuo i više timova iz regiona i Evrope koji su imali pripreme u SRC-u.

"U izvještajnom periodu bilo je zapošljeno 32 lica, imamo neke ugovorce. Imamo veoma ozbiljne probleme da nađemo fizičku radnu snagu. Raspisali smo dva poziva za fizičke radnike. Pitao sam i sve političke partije, nema koga nisam pitao, veoma je teško da nađemo ljude koji će raditi na održavanju terena“, poručio je direktor SRC-a.

Odbornica Demokrata, Valentina Minić, zamjerila je rodnu strukturu zaposlenih budući da ovom preduzeću ima 37 odsto zaposlenih čine žene a 63 odsto su muškarci. Problematizovala je visoke reprezentacije a profit ovog preduzeća nazvala „štamparskom greškom.

Janković je, pravdajući reprezentacije kazao da one nijesu samo njegove već svih zaposlenih te da je dio toga iskorišćen za osmomatrovsku večeru za „dame iz preduzeća“. Minić mu je na to odgovorila da za Međunarodni dan žena njima nije potrebna skupa večera već jednak rodni balans i pozicije odlučivanja u SRC-u.

Pohvalila je što je povećan iznos novca koji ide u humanitarne svrhe i različite vidove pomoći kao i to što je Janković jedan od rijetkih koji je imao sluha za barske Šahiste.

Izvještaj je usvojen sa 19 glasova odbornika vladajuće koalicije, bez glasova protiv i sa četiri uzdržana glasa iz opozicije.