Košarka

CRNOGORSKA KOŠARKAŠKA REPREZENTACIJA ZAPOČELA PRIPREME ZA OLIMPIJSKE IGRE

Autor Milica Mrvaljević

Prvi put u istoriji košarkaška reprezentacija Crne Gore ima priliku da se plasira na Olimpijske igre

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Po prvi put u istoriji, košarkaška reprezentacija Crne Gore ima šansu da se kvalifikuje za Olimpijske igre.

Naš tim će se od 2. do 7. jula boriti u kvalifikacijama za Olimpijadu, a pripreme za turnir u Rigi selekcija Boška Radovića započela je u Podgorici.

U Baltiku, Crnu Goru očekuju susreti u grupi sa Brazilom i Kamerunom, dok će u drugoj grupi igrati domaćin Letonija, Gruzija i Filipini.

Prve dvije ekipe iz svake grupe prolaze u polufinale, a pobjednik turnira će se plasirati na Olimpijske igre u Parizu.

Međutim, naš tim u Letoniji neće biti u punom sastavu jer selektor ne može da računa na Bojana Dubljevića, Nikolu Ivanovića, Vladimira Mihailovića, Nemanju Radovića i Marka Todorovića. Uz to, zbog povrede neće nastupiti ni Zoran Nikolić.

"Ovaj turnir je nagrada za dobro odigrano Svjetsko prvenstvo. Imamo iskusnijih igrača koji su povrijeđeni, a koji su u poznim igračkim godinama. Nikad nisam dovodio u pitanje nečiju karijeru. Radi se o povredama Ahilove tetive (Dubljević, Ivanović i Todorović), Mihailović je operisao diskus. To su ozbiljne povrede. Imamo Radovića, koji od 2021. godine nije preskočio nijednu utakmicu. Ovog ljeta mu je odmor bio potreban. Uz neki dogovor sa mnom, to je po meni potpuno u redu. Svaki od njih je izrazio želju da se u novembru, protiv Bugarske u kvalifikacijama za Eurobasket, pojavi u reprezentaciji. Niko se od njih nije oprostio", rekao je selektor Boško Radović na današnjoj konferenciji.

Reprezentacija Crne Gore će se pripremati u Podgorici, a od 25. do 27. juna će učestvovati na Akropolis kupu u Grčkoj, gdje će odigrati prijateljske utakmice protiv domaćina i Bahama, koji su takođe učesnici kvalifikacija za OI.

"Šest ozbiljnih ekipa je u Rigi, sa ozbiljnim sastavima. Svi su kandidati za OI - od Filipina do Crne Gore. Malo igrača preskače šansu da ode na OI. Svi gledaju da se pojave. Tako i mi - ovih 15 momaka je najbolji sastav koji imamo trenutno. Idemo tamo sa istim stavom, željom i voljom kao da smo u najjačem sastavu. Kakav god da je sastav mi ćemo se jednako ponašati i trenirati. Pripremili smo sve, nadam se da ćemo otići tamo u najboljoj mogućoj formi", poručio je selektor.

Crna Gora na startu turnira igra sa Brazilom, dok je dan kasnije rival Kamerun.

"Brazil je ozbiljna reprezentacija, ali čekamo da vidimo ko će doći, ko će biti zdrav. Kamerun je nezgodna, atletski fenomenalna ekipa, na preliminarnom spisku imaju košarkaša iz Indijane koji je ozbiljan igrač. Vidjećemo da li će igrati ili ne. Imamo priliku da idemo na OI, pokušaćemo da se što bolje spremimo i napadnemo to koliko možemo", kazao je Radović.